Luda planeta

Kaznili Zavod za zdravstveno osiguranje jer čistačici nisu platili – zdravstveno osiguranje

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) i njegov direktor Lucian Vukelić kažnjeni su jer su zaposlili čistačicu koja je punih 11 mjeseci radila bez ugovora o radu.

Čistačica - Dulirtuzla.com

Naime, HZZO mora platiti 60.000 kuna, a Vukelić 9.000 kuna kazne, odlučio je Općinski sud u Bjelovaru. Čistačica je bila zaposlena u bjelovarskom HZZO-u od januara do novembra 2018. godine.

Da slučaj bude apsurdniji, HZZO i direktor su kažnjeni jer radnicu nisu prijavili na zdravstveno osiguranje, piše “danica.hr“.

Čistačica je svjedočila kako je svaki mjesec potpisivala ugovor od djelu, ali je bila u radnom odnosu i primala fiksnu mjesečnu plaću.

U HZZO-u branili su se kako je u to vrijeme Vladinom uredbom bila zabrana zapošljavanja u državnim tijelima i institucijama, pa su čistačicu angažovali prema ugovoru od djelu.

Čistačica je sve prijavila državnom inspektoratu nakon što je proveden javni konkurs u kojem je posao dobila druga osoba, gdje je spomenuta čistačica konkurisala.

Bjelovarski sud zaključio je kako je riječ o klasičnom radnom odnosu, pa su HZZO i direktor krivi jer sa čistačicom nisu odmah potpisali ugovor o radu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh