Luda planeta

Građanima Sarajeva se savjetuje da ne dišu od 08:00 do 17:00 sati

Index zagađenosti zraka u našoj zemlji prelazi sva očekivanja i alarme za koje nismo bili spremni.

Smog iznad Sarajeva - Facebook

Koncentrat otrovnih čestica prouzrokuje velike zdravstvene probleme svim građanima, a posebno onima sa slabijim respiratornim organima. Kako bi se smanjio rizik od oboljenja, Vlada Kantona Sarajevo je pokrenula hitne mjere zaštite, kako bi spasili što veći broj života.

“Mi jednostavno nemamo metode i uređaje kojim bi mogli smanjiti zagađenost zraka. Građanima se ne može stati u kraj s loženjem nedozvoljenih goriva, te je nemoguće iskoordinisati da smanje stopu korištenja automobila. Zbog toga smo se odlučili na plan B, kada već ne možemo da smanjimo zagađenost, dozvolite barem da spasimo što veći broj života. Ove mjere će trajati do momenta kada ne budemo imali adekvatne načine čišćenja grada od ove pošasti koja nas je zadesila”, kazao nam je Edin Forto, premijer Kantona Sarajevo.

Građanima se strogo zabranjuje disanje u periodu od 08:00 do 17:00 sati svaki radni dan, te vikendom obavezan odlazak u prirodu van grada.

“Teško je ne disati pola dana, znam to, ali jednostavno moraju da se malo suzdrže. Ukoliko imaju način da kupe bocu s kisikom, onda su riješili sve svoje probleme. Ovako moraju da ujutro prije odlaska dobro pripreme pluća za šok da ne dišu nekoliko sati, te da kroz naše upute polako izdišu tokom dana. Mi smo obezbijedili i aplikaciju, putem koje mogu pratiti koliko zraka imaju u plućima i kako da polako izbacuju zrak iz pluća tokom dana, kako ne bi umrli. Mogu je preuzeti već od danas na svim mobilnim uređajima, te smo ubijeđeni da će im biti jako korisna”, dodao je Forto.

Da bi se riješio i problem toplog obroka, Vlada Kantona Sarajevo je osigurala svim registrovanim korisnicima da umjesto ručka dobijaju infuziju, kako ne bi morali otvarati usta. Također, svi poslovi koji su zasnovani na usmenoj komunikaciji, preći će u pisanu formu konverzacije.

NAPOMENA: Tekst je SATIRIČNOG karaktera i preuzet je sa portala Šatro.info.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh