Luda planeta

Umjetničko djelo kojem prognoziraju veliku zaradu: Bana zalijepljena selotejpom za zid

Banana zalijepljena debelom selotejp trakom dijelo je Mauricija Katelana i predstavljeno je u srijedu u galeriji Perotin

banana- Youtube- Printscreen

Nevjerovatno umjetničko djelo izloženo u jednoj galeriji u Majami biču prodaje se za čak 120.000 dolara. Sve bi bilo sasvim uredu da ovo djelo nije prilično neobično. Radi se o banani zalijepljenoj selotejp trakom za zid.

Prema podacima objavljenim na sajtu Artnet, dvije od tri postavke su prodate i cijena sada seže do čak 150.000 dolara.

Banana zalijepljena debelom selotejp trakom dijelo je Mauricija Katelana i predstavila ga je u srijedu galerija “Perotin”.

Banana je kupljena u supermarketu u Majamiju i zalijepljena je parčetom sive trake.

Osnivač galerije Emanuel Perotin rekao je za CNN da su banane simbol globalne trgovine, kao i da se često koriste za potrebe humora.

Potencijalni kupci trebalo bi da znaju da ne postoje instrukcije o tome šta raditi kada banana počne da truli.

Inače, Mauricio Katelan je umjetnik koji često izaziva popularnu kulturu. Jedno njegovo djelo – wc šolja od 18-karatnog zlata procijenjena je na oko 6 miliona dolara. Ukradena je u septembru u Engleskoj.

Uhapšeno je pet osoba, ali šolja još nije nađena, prenosi “Telegraf“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh