Luda planeta

OBIČAJ “TRAMPE” ŽENA: Domaćin gostu ponudi svoju kao izraz dobrodošlice, a ako gost dođe sa ženom…

Afrika je kontinent sa približno 1,2 milijardu ljudi, 2.000 jezika i praktično nebrojenim kulturnim praksama, od kojih mnoge dosad čak nisu niti otkrivene ili opisane ostatku svijeta.

Trampe pleme-zene-Doznajemo.com

Advertisements

Međutim, neke od spomenutih praksi izazivaju kontroverze. A jedna od njih je tzv. «Okujepusa Omukazenda», prisutna među pripadnicima plemena Ovahimba i Ovazemba na sjeveru Namibije.

To su domorodačka plemena koja su zadržala mnoge svoje običaje i nakon vesternizacije i kolonizacije kontinenta. Ovahimba je migrirala iz Angole u Namibiju prije nekih 500 godina i počeli su dijeliti teritoriju sa Ovezambama, a vremenom je došlo do ispreplitanja kultura i običaja. Zato je nejasno iz kojeg od ova dva plemena potiče običaj trampljenja žena. Inače, žene u ovim plemenima su poznate po crvenoj koži.

Uglavnom, vezano za običaj, u plemenskoj tradiciji je da muškarac, glava kuće, ponudi svoju ženu gostu koji dođe u posjetu Ako gost dođe sa ženom, onda se muškarci dogovore ko treba s kim provesti noć. To se smatra izrazom gostoprimstva (!?), a muž čak napusti kuću ukoliko je gost s njegovom ženom. U posljednje vrijeme sve je više zahtjeva da se ovo ukine i zakonom zabrani , jer doprinosi (i) širenju bolesti, a oni koji zagovaraju ostanak tradicije tvrde da (doduše rijetko) i žene imaju pravo da izaberu partnera za svog supruga, piše “Doznajemo.com“.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh