Luda planeta

Odvratno i zapanjujuće – Parazit mu "šetao" po ustima, na kraju ga sam iščupao i proučio

Jonathan D. Allen objavio je u Američkom dnevniku tropske medicine znanstveni rad koji je prilično dosadan dok ga se ne svede na običan jezik, kao što je to učinio Wired. Pronašao je, naime, glistu Gongylonema pulchrum u vlastitom obrazu i onda sam sebi, uz pomoć supruge, izveo operaciju!

No image - Haber.ba


Parazit (Foto: Net)

Radi se o 36-godišnjem biologu čija su uža specijalnost – beskralježnjaci, baš poput ovog crvolikog parazita. Primijetio je da mu se u ustima pojavila kvržica koja se premještala. Budući da se bavi time, pomislio je da je to sjajno, pa je kolegama poslao e-mail s naslovom “Istraživački rad u mojim ustima”.

Kad je glista “dopuzala” do prednjeg dijela njegovih usta, izvrnuo je usnu i uslikao je nekoliko puta te pokušao saznati o kojem se nametniku radi. Ispostavilo se da on inače napada stoku.

Onda je pozvao liječnika, oralnog kirurga koji mu je pregledao usta. Ovaj mu nije vjerovao da se radi o nametniku, nego o normalnoj promjeni boje na koži. Neko vrijeme su se natezali oko dijagnoze, da bi Allen napustio ordinaciju razočaran. “Izgubio sam vjeru u medicinsku profesiju”, rekao je sebi. Probudio se sljedeće noći, u tri ujutro.

“Točkica” se ponovno pomaknula naprijed u njegovim ustima. I onda je shvatio da sam mora izvesti operaciju.

Probudio je suprugu Margaret Pizer, koja je inače komunikologinja, i dao joj u ruke baterijsku lampu da mu osvijetli usta. Uzeo je pincetu i nježno strugao sloj tanke kože u ustima dok nije došao do parazita. Izvukao ga je i ustanovio da je duži od dva centimetra. Kvrčio se od boli. Supruga mu je bila zgađena, a Allen je požurio na fakultet u pidžami. Parazita je smjestio u posudu koju je ispunio svojom slinom. Kad je stigao u laboratorij fakulteta, premjestio ga je u kontejner s etanolom kako bi ga sačuvao.

Identificirao je nametnika po nazivu Gongylonema pulchrum, što je kasnije potvrđeno DNK analizom.

Ispostavilo se da je Allen 13. zabilježeni slučaj u SAD-u koji je inficiran ovom vrstom parazita i da nije poznato kako ga je “zaradio” – jelom, pićem ili na neki treći način. Ovo je, inače, jedini znanstveni rad koji je Allen objavio u medicinskom časopisu, iako na fakultetu poučava brojne studente medicine. Kaže da je ovo “vrlo zabavna priča za studente” iako je “odvratna”.

“Uvijek raspravljamo o stvarima koje bi oni trebali znati, kako bismo im dali sposobnost kritičkog promišljanja i mogućnost da vide stvari koje nisu uobičajene”, zaključuje.

(net.hr)


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh