Luda planeta

Ima li razlike između hrvatske i srpske sarme?

Kao jedno od omiljenih jela sa balkanskih prostora, sarma je specijalitet zbog koga mnogi gotovo da jedva čekaju da dođe zima.

Sarma - Zadovoljna.hr

Advertisements

Od poznatog jela, koje svi na Balkanu smatraju svojim, neki, izgleda, žele naprave svoju jedinstvenu verziju, piše “B92“…

Specijalitet od kiselog kupusa može da se pravi i sa mljevenom junetinom i sa svinjetinom, ali je možda najbolja varijanta kada se dva mesa pomiješaju.

Jedna kuharica iz Hrvatske, valjda u pokušaju da od sarme napravi autentično jelo sa geografskim poreklom, mesu je dodijelila nacionalnost, pa je tako počela u sarmu da stavlja – hrvatsko meso.

Prema njenom receptu za sarmu se koriste hrvatska svinjetina i hrvatska junetina. A od ostalih sastojaka, koristi se i jedan zaista lokalni – varaždinsko zelje (kupus).


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh