Luda planeta

Maja je svoju jajnu ćeliju oplodila psećom spermom: Zbog toga je poslije i nagrađena, pogledajte zašto…

Tačnije, njen projekat je u manjoj mjeri umjetnički, a više je genetska tehnologija. Umjetnica je dopustila naučnicima da joj izvade jajašce, a potom je u njemu u laboratoriji usađena ćelija psa.

Ilustracija - Pixabay.com

Slovenka Maja Smrekar oplodila je svoju jajnu ćeliju psećom spermom. Prvo što ćete pomisliti jeste da je žena sišla s uma, ali ne, ovaj poduhvat je bio u službi umjetnosti, piše “Telegraf“…

Advertisements

U Lincu traje umjetnički projekat pod imenom ARTE_mis. Slovenska umjetnica Maja Smrekar nagrađena je za to ove godine na Prix Ars Electronica u Lincu sa Zlatnom Nicom.

Tačnije, njen projekat je u manjoj mjeri umjetnički a više je genetska tehnologija. Umjetnica je dopustila naučnicima da joj izvade jajašce, a potom je u njemu u laboratoriji usađena ćelija psa.

Iako zvuči užasno ipak se mora reći da nije došlo do oplodnje, jer je riječ o somatskoj ćeliji iz koje ne mogu nastati spolne ćelije.

Rezultat je bila hibridna ćelija iz koje bi – teoretski – moglo nastati biće koje bi bilo mješavina čovjeka i psa. Taj mješanac je umjetnički, kao i filozofsko-teoretski pogled na vrstu čije su šanse za preživljavanje “na planeti Zemlji bolje nego naše“.

Smrekar je prije te akcije privukla pažnju javnosti sa “K-9 topologijom“, kada se nakon dugogodišnjeg rada počela povezivati sa psima. Napravila je miris od svog serotinina pomiješanog sa psećim.

Bez obzira na etička pitanja, izvore finansiranja i slično, postavlja se i pitanje koliko daleko se smiju životinje koristiti za “umjetnost”, a da im se ne našteti takvim eksperimentisanjem.

Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh