ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
Luda planeta

Opatija: U hotelu boravio pet sedmica, nabio ogroman račun pa pobjegao!

Njemački državljanin koji živi u Švicarskoj, Joachim Rothenburger (74), krišom je otišao iz opatijskog hotela Ambasador, nakon što je tamo boravio pet sedmica, od 14. februara do 21. marta 2010. godine, ne plativši račun od oko 18.000 kuna (cca. 2.400 eura). Rothenburger je zbog prevare osuđen na uslovnu kaznu zatvora od osam mjeseci.

hotel Ambasador - Faktor

Hotelu Ambasador kojem je ostao dužan, dosuđen je imovinsko-pravni zahtjev u iznosu od 18.000 kuna, što znači da je Nijemac dužan to platiti. S ostalim dijelom zahtjeva, što se odnosi na kamate, hotel je upućen na parnicu.

Na suđenju je saslušan radnik hotela Ambasador koji je ispričao da je Nijemac i prije ovog slučaja boravio u njihovom hotelu kao gost, da do tada nikada nije bilo problema oko naplate smještaja. Zbog ranijih dobrih iskustava s njime kao gostom, nisu ni posumnjali da bi se moglo dogoditi ovako nešto. Nazvao je telefonom i rezervisao sobu, piše “Novi list“…

U ovom slučaju, dok je još boravio u Ambasadoru, više puta su pokušavali naplatiti makar dio troškova smještaja, ali je on izbjegavao bilo šta platiti. Objašnjavao je da mora dobiti neki novac i da će se naknadno javiti radi plaćanja.

Jedne noći jednostavno je nestao iz hotela, bez da se javio na recepciji. Dan kasnije javio se telefonom iz Njemačke, pojašnjavajući da je zbog ličnih razloga morao hitno otputovati za Njemačku, te da će naknadno platiti hotelski račun. Međutim, to se nije dogodilo, niti je ikada više nazvao hotel.

Zaključak je suda da je Nijemac već prilikom rezervacije i dolaska u hotel imao prevarnu namjeru. Sud je prema Nijemcu, kome se sudilo u odsutnosti, primijenio stari Kazneni zakon, jer je za njega blaži. Pri odmjeravanju kazne, olakšavajućim mu je cijenjeno što je starije dobi i do sada neosuđivan. Presuda nije pravosnažna, jer Nijemac ima pravo žalbe.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh