Luda planeta

Upozorenje za roditelje: Bolesna “igra” na društvenim mrežama – Do sada 130 samoubistava tinejdžera

Britanska policija je upozorila roditelje na opasnost od bolesne “igre” na društvenim mrežama, koja je navodno do sada odgovorna za stotine samoubistava (procjenjuje se čak 130) tinejdžera u Rusiji!

djevojčice, samoubistva - Doznajemo

Takozvani “Izazov plavog kita” ohrabruje učesnike da rade izuzetno opasne stvari, poput izazova da sijeku svoje tijelo svakodnevno u trajanju od 50 dana!?

Sve počinje naoko bezazleno, instrukcijom da gledaju horror filmove po cijeli dan, ili da se bude u 4.20 ujutro… Na kraju, oni dobivaju instrukciju da ubiju sami sebe – u završnom danu ove bizarne “igre” – čime “ostvaruju pobjedu u igri”, piše “Doznajemo“…

Policijski službenik za podršku u Cornwall i Devonu (Velika Britanija) upozorio je na opasnost od “Izazova plavog kita”.

Ova “igra” na društvenim mrežama predmet je istrage policije u Rusiji, nakon što je uočen porast broja pokušaja samoubistava među mladima.

Sada je i policija u Velikoj Britaniji počela slati online upozorenja kako bi alarmirala roditelje na potencijalnu opasnost.

Policijski službenik za podršku u Cornwall i Devonu Kirsty Down objavio je na Twitteru: “Ko je god izmislio ovu užasnu `igru` je bolestan. Molim Vas da budete svjesni ove `igre`, a ako je potrebno razgovarajte sa svojom djecom o ovome”.

Zabrinutost pa i panika oko ovoga porasla je nakon smrti dvije tinejdžerke za koje se vjeruje da su učestvovale u “Izazovu plavog kita”.

Lideri igre daju instrukcije djevojkama da urezuju riječi ili simbole na njihova tijela u okviru “Izazova plavog kita”.
Na slici je prikazan krvavi rez na podlaktici jedne tinejdžerke

Učenice Julia Konstantinova (15) i Veronika Volkova (16) pale su u smrt sa krova stambene zgrade u gradu Ust-Ilimsk, u Irkutskoj Oblasti u Rusiji, na rijeci Angara.

U još jednom sličnom slučaju, 15-godišnja djevojčica po imenu Ekaterina je teško povrijeđena i u kritičnom stanju prevezena u bolnicu nakon što je skočila iz stana u Krasnojarsku, također u Sibiru. Pala je na snijeg, što je donekle ublažilo pad.

Šokantan je i slučaj u kojem se 14-godišnja djevojčica iz Čite, blizu Mongolije, bacila pod putničku željezničku kompoziciju.

U svim slučajevima, istrage je fokusirana na povezanost sa kontroverznom samoubilačkom internet “igrom”.

Tako je Julia ostavila poruku “kraj” na njenom profilu na društvenoj mreži, a prije toga je postavila sliku sa velikim plavim kitom, što je simbol pokreta na društvenim mrežama koji ohrabruje tinejdžere da počine suicid.

Njena prijateljica Veronika je napisala: “Izgubljen je smisao… Kraj!”

Prethodile su tužne poruke poput ove: “Osjećaš li da postepeno postaješ beskoristan?” ili “Ja sam samo duh”.

Prema izvještajima sa lica mjesta, dva dječaka privedena su u službene policijske prostorije, nakon što su navodno snimali dvostruki suicid.

Učenica Julia Konstantinova (15) umrla je nakon pada sa stambenog bloka u gradu Ust-Ilimsk.

Julia je ostavila poruku “Kraj” na društvenoj mreži prije nego što je počinila suicid.

Ruska policija je formirala posebni istražni tim koji je obavio uviđaj na licu mjesta, pretražio kuće djevojčica koje su se ubile, razgovarao sa familijom i prijateljima žrtava, nastojeći pronaći dokaze i motive za ovaj tragični čin.

Posebna pažnja u istrazi posvećena je aktivnostima na društvenim mrežama.

U Krasnojarsku, otvorena je kriminalna istraga u slučaju pokušaja samoubistva troje tinejdžera.

Julia je prije samoubistva postavila sliku sa velikim plavim kitom, što je simbol pokreta na društvenim mrežama koji ohrabruje tinejdžere da počine suicid.

Direktor jedne lokalne škole potvrdio je policiji da je primio anonimni poziv u kojem je bilo navedeno da se učenica pridružila “grupi smrti” i da planira samoubistvo.

Policija je onda uspjela identifikovati tu djevojčicu, koja je izjavila da se pridružila grupi na ruskoj mreži “Vkontakte”, i da je dobivala “zadatke” od administratora grupe – trebala je urezati određene riječi na rukama i potražiti visoku zgradu s koje bi skočila u smrt. Međutim, ona nije “ispunila zadatke”, ali boji se da drugi jesu.

U slučaju u Čiti, gdje se jedna djevojčica bacila pod lokomotivu, najvjerovatnije zbog “Izazova plavog kita”, jedna njena vršnjakinja se predomislila u posljednji trenutak.

Ipak, nakon što je priveden navodni organizator igre, došlo je do smanjenja broja slučajeva, ali i dalje postoji bojazan za izuzetno osjetljivu grupu mladih.

Naime, policija je privela navodnog lidera ovog bizarnog kruga, 21-godišnjeh Filipa Budejkina, koji je osumnjičen za organizovanje osam grupa koje su “promovisale suicid” između 2013. i 2016. godine.

Navodno je između jedanaestog mjeseca 2015. godine i četvrtog mjeseca 2016. godine čak 130 samoubistava mladih povezano sa članstvom u istim grupama na Internetu.

Skoro sva djeca su bila članovi tog “kruga” i uglavnom su dolazila iz normalnih familija.

Međutim, njima su dolazile poruke tipa da najbolje stvari u životu počinju sa slovom S – Semlja (familija), subota, se*s, samoubistvo.

U različitim formama stizale su i druge poruke tipa “Ostavljeni smo sami na otvorenom, ništa nam na ovom svijetu nije ostalo”, “Ovaj svijet nije za nas”, “Mi smo djeca mrtve generacije”, i slično.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh