Svijet

Singapur odobrio konzumaciju 16 vrsta insekata, uključujući skakavce i cvrčke

Singapur je odobrio konzumaciju 16 insekata, uključujući skakavce i cvrčke, proširujući svoju međunarodno poznatu kuhinju.

Skakavac - Nacional.hr

Agencija za hranu Singapura (SFA) saopštila je da će dozvoliti uvoz insekata i proizvoda od insekata koji pripadaju vrstama za koje je procijenjeno da ne izazivaju zabrinutost regulatornih tijela, pišu nezavisne.

U saopštenju SFA se dodaje da se ovi insekti i proizvodi od insekata mogu koristiti za ishranu ljudi ili kao stočna hrana za životinje, prenosi Independent.

Smjernice SFA navode da se insekti moraju uzgajati, a ne sakupljati iz divljine, bilo da su uvezeni ili proizvedeni lokalno i da se dobavljači moraju pridržavati stroge kontrole sigurnosti hrane.

Agencija je saopštila da je potreban “dokumentovani dokaz” da bi se pokazalo “da se insekti uzgajaju u prostorijama koje reguliše nadležni organ”.

Insekti se smatraju delikatesom u dijelovima Afrike, Azije, Latinske Amerike i Okeanije.

Bube kao što su cvrčci, skakavci i crvi bogate su proteinima, antioksidansima i mineralima uključujući gvožđe, cink, bakar i magnezijum.

SFA je pokrenula javne konsultacije o regulisanju insekata i proizvoda od insekata 2022. i najavila odobrenje upotrebe za 16 vrsta u aprilu 2023. godine.

Konačna odluka je, međutim, odložena, a agencija je kasnije potvrdila medijima da namjerava da uvede regulatorni okvir u prvoj polovini 2024.

Ne postoje međunarodni standardi za prodaju i potrošnju insekata kao hrane, a SFA je saopštila da su njene smjernice razvijene nakon temeljne ”naučne inspekcije”.

“Proizvodi će biti podvrgnuti inspekciji i nadzoru agencije, a za hrana za koju se utvrdi da nije u skladu sa propisima SFA o bezbjednosti neće biti izdata dozvola za prodaju”, upozorila je agencija.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh