Svijet

Kazahstanski predsjednik zabio Putinu nož u leđa: Evo i zbog čega

Kazahstanski predsjednik Kasim-Žomart Tokajev neće prisustvovati godišnjem ekonomskom forumu u ruskom gradu Sankt Peterburgu sljedeće sedmice, saopćila je vlada u petak, nakon što je odbila slijediti stajalište Kremlja u vezi s ruskom invazijom na Ukrajinu na prošlogodišnjem događaju.

Kasim Zomart Tokajev - Britanicca

Kazahstanska vlada rekla je da će samo dva dužnosnika predstavljati srednjoazijsku zemlju na ovogodišnjem forumu.

Do invazije na Ukrajinu Rusija je redovito na forumu ugošćivala svjetske vođe i poslovne titane, koji ga sada izbjegavaju, a Tokajev je prošle godine bio u središtu pozornosti kad je odbacio tvrdnje Kremlja o Ukrajini.

Dijeleći pozornicu s ruskim predsjednikom Putinom – koji će se i ove godine obratiti forumu – Tokajev je tada rekao da Kazahstan neće priznati neovisnost proruskih država u istočnoj Ukrajini ili drugim bivšim sovjetskim republikama.

Njegovi su komentari izazvali iznenađenje jer je Kazahstan, koji s Rusijom dijeli najdužu kopnenu granicu na svijetu, desetljećima bio član sigurnosnih i trgovinskih blokova pod vodstvom Moskve, a Rusiju naziva svojim strateškim partnerom.

Na pitanje ko će učestvovati na konferenciji ove godine, glasnogovornica kazahstanske vlade odgovorila je da će ići samo zamjenik premijera Roman Sklar i zamjenik ministra ekonomije Timur Žaksilikov.

Tokajevljev ured odbio je komentirati razloge njegova nedolaska.

Ruska novinska agencija RIA izvijestila je prošli mjesec da je brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva, kojeg je pozvao Putin, rekao da neće moći prisustvovati ovogodišnjem forumu. Ruski mediji nisu objavili planove sudjelovanja drugih svjetskih čelnika.

Forum u Sankt Peterburgu, bivšoj carskoj prijestolnici Ruskog Carstva, održava se od 1997. godine, a ruski dužnosnici ga smatraju odgovorom Moskve na godišnji Svjetski ekonomski forum koji se održava u Davosu, u Švicarskoj. prenosi n1


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh