Svijet

SAD i EU razmatraju uvođenje sankcija Kurtiju!

Sjedinjene Američke Države i Evropska unija razmatraju dvije faze mjera protiv Kosova ako ono ne ispoštuje njihove zahtjeve za rješenje situacije na sjeveru zemlje, uključujući sankcije premijeru Albinu Kurtiju….

….i ministru unutrašnjih poslova Xhelala Sveclija, navodi se u internom dokumentu američke vlade koju je objavio “Euronews Albania”.

Prva faza sankcija predviđala bi zamrzavanje fondova EU, obustavljanje procesa vizne liberalizacije, prijema u Vijeće Evrope, suspenziju američkih fondova, ali i drugih zapadnih projekata.

Druga faza bi predviđala da saveznici Kosova pasivno pristupe kampanji Srbije za oduzimanje priznanja, kao i reorganizaciju međunarodnog vojnog prisustva i ozbiljno smanjenje američkog kontingenta i isključenje Kosova iz pojedinih međunarodnih organizacija, prenosi portal Politicki.

Takođe je upozoreno da bi mogle biti uvedene sankcije protiv Kurtija i Svecle. Obje osobe se mogu proglasiti “nepoželjnim” na osnovu toga da “predstavljaju prijetnju po sigurnost i mir”, prenosi vodeći kosovski dnevni list Koha.

U dokumentu se navodi da “transatlantska zajednica ima vitalnu potrebu da spriječi još jednu krizu… Pokretanjem francusko-njemačkog plana postojalo je uvjerenje da će nastati problemi sa srpskom stranom, kao tvrdoglavom i nekonstruktivnom”.

Dalje piše da “niko nije očekivao da će Vlada Kosova biti ta koja će svojim djelovanjem promovirati nesigurnost i podsticati krize i sukobe”.

Prema tekstu prijedloga, zapadna zajednica je izgubila strpljenje i traži “jasan odgovor Vlade Kosova, da li je partner transatlantskoj zajednici ili nije”.

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da je zabrinut, ali ne i uplašen, povodom sankcija SAD Kosovu nakon nedavnih dešavanja na sjeveru.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh