Svijet

Lavrov: Neki modificirani F-16 mogu nositi i nuklearno oružje

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov ponovno je upozorio na eskalaciju rata u Ukrajini ako zapadni saveznici isporuče borbene avione F-16 za korištenje u sukobu.

Sergej Lavrov - Vecernji.hr

“Moramo imati na umu da jedna od modifikacija F-16 može primiti nuklearno oružje”, rekao je danas u vojnoj bazi u Dušanbeu, u Tadžikistanu, prenosi Reuters.

“Ako to ne razumiju, onda su bezvrijedni kao vojni stratezi i planeri.”

Brojne zemlje, uključujući Veliku Britaniju, rekle su posljednjih tjedana da žele pomoći u nabavi borbenih zrakoplova za Ukrajinu. Joe Biden nije se obvezao na isporuku zrakoplova, ali je rekao da će SAD podržati međunarodne napore da se ukrajinski piloti obuče da njima upravljaju prije nego što to učine.

John Kirby, koordinator strateških komunikacija Bijele kuće za Vijeće za nacionalnu sigurnost, razgovarao je s novinarima o F-16:

“Svrha pružanja naprednih borbenih zrakoplova je pomoći Ukrajini da se obrani, obrani svoj zračni prostor i svoj teritorijalni integritet, točka, piše Index.

Ako ste zabrinuti za ukrajinske vojne sposobnosti, trebali biste uzeti svoje trupe i napustiti Ukrajinu”, dodao je odgovarajući Lavrovu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh