Svijet

Zelenski se ‘očajnički nada’ vojnoj pomoći Južne Koreje

Ukrajina se “očajnički nada” da će Južna Koreja osigurati odbrambenu vojnu opremu kao što su protuzračni sistemi za odbijanje ruskih napada…

Ukrajina se “očajnički nada” da će Južna Koreja osigurati odbrambenu vojnu opremu kao što su protuzračni sistemi za odbijanje ruskih napada, izjavio je predsjednik Volodimir Zelenski u intervjuu za južnokorejske novine.

Zelenski je izrazio zahvalnost zbog obećanja Južne Koreje da će poslati vozila za deminiranje i humanitarnu pomoć u ukupnom iznosu od oko 230 miliona dolara, ali je kazao da Ukrajina želi protuzračne sisteme i sisteme ranog upozorenja, javile su u utorak dnevne novine Chosun Ilbo.

– Znam da postoje brojna ograničenja u pogledu podrške naoružanju, ali ti principi ne bi trebalo da se primjenjuju na odbrambene sisteme i opremu za zaštitu naše imovine – kazao je Zelenski za novine putem prevodioca.

– Protuzračni sistem nije oružje, već čisto odbrambena oprema. Moramo imati nebeski štit da bismo obnovili Ukrajinu, i očajnički se nadam da će nas Južna Koreja podržati u ovoj oblasti – navodi ukrajinski čelnik.

Dodao je da će sistem ranog upozorenja Južne Koreje pomoći u odbrani njegove zemlje od ruskih zračnih napada.

Američka saveznica i glavni izvoznik oružja, Južna Koreja, do sada je odbacivala slanje smrtonosnog oružja Ukrajini, pozivajući se na poslovne veze veze s Rusijom i uticaj Moskve na Sjevernu Koreju, uprkos sve većem pritisku Washingtona i Evrope na Seul da isporuči oružje.

Predsjednik Yoon Suk Yeol, u intervjuu za Reuters u aprilu, nagovijestio je mogućnost promjene, rekavši da bi Seulu moglo biti teško da nastavi pružati samo humanitarnu i finansijsku pomoć ako se Ukrajina suoči s napadom na civilne ciljeve velikih razmjera ili “situacijom koju međunarodna zajednica ne može tolerisati.”

Yoon i Zelenski sastali su se prvi put ovog mjeseca na marginama samita lidera Grupe sedam u Japanu, nakon čega je Seul obećao da će isporučiti opremu za deminiranje i dodatnu humanitarnu pomoć, pišu Vijesti.

Zelenski je također zatražio vojnu podršku Južne Koreje u video obraćanju južnokorejskim poslanicima u aprilu, uključujući oklopna vozila, kao i protivavionsko, protivtenkovsko i protivbrodsko oružje, prenosi Reuters.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh