Svijet

Meta primorana prodati popularnu Meta

Americka foto platforma Shutterstock je u utorak objavika da planira kupiti platformu za animirane slike Giphy od Mete za 53 miliona dolara u gotovini. Prodaja dolazi nekoliko mjeseci nakon što je vlasnik Facebooka počeo sa prodajom Giphyja zbog zabrinutosti regulatora za tržišnu konkurenciju.

Britanski konkurencijski regulator je prošle godine naredio Meti da proda Giphy zbog straha da će se moći uskratiti ili ograničiti konkurentima kao što su Snapchat i Twitter pristup sadržaju te foto platforme.

Meta je 2020. platila 400 miliona dolara za Giphy čije je sjedište u New Yorku. Godinu dana kasnije britanski Uprava za konkurenciju i tržište osporio je tu kupovinu, a uspjeh regulatora ogleda se u činjenici da je neki regulator po prvi put prisilio američkog tehnološkog giganta da proda već kupljenu kompaniju.

Giphy se može pohvaliti najvećim svjetskim arhivom animiranih slika, popularno nazvanih GIF-ova, i web-baziranih “stikera” koje se koriste na platformama kao što su Facebook, Instagram, TikTok i Microsoft Teams.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh