Svijet

Britanija objavila nove sankcije Rusiji

Lideri skupine G7 položili su vijence u japanskome gradu Hirošimi danas, gotovo 78 godina nakon napada nuklearnom bombom, na početku samita na kojem se očekuje uvođenje novih sankcija Rusiji zbog invazije na Ukrajinu.

Lideri skupine G7 - twitter

Naslijeđe Hirošime kao prvog mjesta ikada napadnutog nuklearnim oružjem ima dodatnu važnost kao upozorenje nakon ruske invazije na Ukrajinu i govora predsjednika Vladimira Putina o njegovoj spremnosti da upotrijebi nuklearno oružje.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski otputovat će u nedjelju u Japan kako bi se pridružio čelnicima naprednih svjetskih demokracija na njihovu samitu u Hirošimi, rekao je izvor iz Evropske unije. Ranije je bilo najavljeno da će lideri G7 objaviti nove sankcije protiv Rusije.

Britanija je već na početku sastanka danas objavila nove sankcije protiv ruske rudarske industrije, prije svega na aluminij, dijamante i bakar, kako bi smanjila kapacitete Moskve da financira rat u Ukrajini.

“Kako što pokazuju danas objavljene sankcije, G7 će ostati ujedinjen prema prijetnji Rusije i čvrst u svojoj potpori Ukrajini”, rekao je britanski premijer Rishi Sunak. Rusija je 2021. izvezla dijamanata u vrijednosti od oko 4 do 5 milijardi dolara.

Čelnici država i vlada G7 trebali bi razgovarati i o nizu drugih sankcija protiv Rusije, uključivo i o američkim mjerama da stave 70 ruskih i stranih entiteta na crnu trgovinsku listu SAD-a. Britanija će također ciljati dodatnih 86 osoba i tvrtki iz Putinova vojno-industrijskog kompleksa, uz one uključene u energetsku, metalnu i brodsku industriju, rečeno je.

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel rekao je da će Europa također uvesti sankcije na ruske dijamante. Dužnosnici još razmatraju detalje završne izjave o Rusiji kao i precizne formulacije vezane uz Kinu, rekli su izvori iz uključenih zemalja.

Rusija je rekla da je spremna upotrijebiti svoj nuklearni arsenal za obranu svog “teritorijalnog integriteta” ako bude potrebno. Japanski premijer Fumio Kishida rekao je da je izabrao grad HIrošimu za samit G7 kako bi usmjerio pozornost na kontrolu naoružanja, piše HINA.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh