Svijet

Njemačka najavila najveću do sada vojnu pomoć Ukrajini

Njemačka je 13. maja objavila da će izdvojiti 2,7 milijardi evra vojne pomoći Ukrajini, što je do sada najveći paket pomoći od invazije, i obećala dalju podršku Kijevu.

Paket će uključivati 30 tenkova Leopard 1, 15 protivvazdušnih tenkova Gepard, preko 200 izviđačkih dronova i četiri protivvazdušna sistema Iris-T, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

“Svi želimo brzi završetak ovog užasnog i ilegalnog rata… Nažalost, to se još ne može predvideti. Stoga će Nemačka pružiti pomoć kakvu može – koliko god bude potrebno”, rekao je nemački ministar odbrane Boris Pistorijus.

“Hvala našim saveznicima”, napisao je Andrij Jermak, šef kabineta ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, u postu na Telegramu.

Ukrajina je tražila od saveznika oružje dugog dometa, avione i municiju pre kontraofanzive koja se očekuje u narednim nedeljama ili mesecima.

Nemačka je u početku oklevala da pošalje teško oružje Ukrajini kako bi joj pomogla da se suprotstavi ruskoj invaziji plašeći se eskalacije borbi.

Ipak, u januaru je Berlin pristao da pošalje tenkove Leopard i rekao da će raditi sa saveznicima na tome da pošalju još, prenosi RSE.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh