Svijet

Ogromna stijena prijeti švajcarskom selu, naređena evakuacija

Stanovnicima malog švajcarskog sela Brienz rečeno je da spakuju kofere i odmah napuste područje jer se očekuje da će se sa planine iznad ovog sela srušiti dva miliona kubnih metara kamena u dolinu u narednih nekoliko dana, javlja BBC.

Chris Czermak/Pexels/Ilustracija

Ova naredba za evakuaciju nije iznenadila preostalo stanovništvo od oko 70 ljudi, s obzirom da se Brienz, u istočnom kantonu Graubunden, već neko vrijeme smatra geološkim rizikom.

Kako navodi BBC, selo je izgrađeno na zemljištu koje se spušta prema dolini, zbog čega se crkveni toranj naginje i pojavljuju se velike pukotine na zgradama. Radilo se na tome da se pokuša stabilizovati ovo područje i da se klizanje uspori. Međutim, obronak planine iznad Brienza se u međuvremenu počeo raspadati.

Stanovinici su se već navikli na prilično velike gromade stijena koje se spuštaju u njihove bašte, a geolozi su upozorili da se kretanje stijena ubrzava. Dio stijene, nazvan “ostrvo”, do 2023. godine klizio je brzinom od 32 metra svake godine.

Ipak, niko od preostalih stanovnika nije očekivao da će morati tako brzo da napusti svoj dom.

Vlasti su upozorile na moguću evakuaciju kasnije ovog ljeta, a za kraj ove sedmice zakazan je redovni seoski sastanak kako bi se svi informisali.

Umjesto toga, nakon što su posljednje procjene rizika pokazale da je odron neminovan, naredba da se evakuiše područje iznenada je stigla u utorak ujutro. Sada više nikome neće biti dozvoljen ulazak u selo, a svi stanovnici moraju da ga napuste do petka.

Stanovnici sela se nadaju i očekuju da će se vratiti svojim kućama. Problem je u tome što ne znaju da li će one i dalje stajati, piše BBC, prenosi N1.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh