Svijet

Von Der Leyen: Ukrajina je na prvoj liniji odbrane svega što Evropa cijeni

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen susrela se danas u Kijevu s predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim gdje su zajednički obilježili 9. maj – Dan Evrope.

Von Der Leyen - fena

Kako je kazala novinarima u Kijevu, uključujući novinara uime Evropske Redakcije (ENR) čiji je i Fena član, pričinjava joj izuzetno zadovoljstvo jer je na ovaj dan u Ukrajini koja se bori protiv ruske invazije više od godinu dana.

– Deveti maj je dan kada slavimo mir, jedinstvo u Evropi, prisjećamo se naše historije i obavezujemo da gradimo bolju budućnost za naredne generacije. Zato je vrlo važno da smo ovdje da slavimo ovaj dan – naglasila je Von der Leyen, pozdravljajući odluku predsjednika Volodimira Zelenskog da se obilježi 9. maj – Dan Evrope i u Ukrajini.

Kijev kao glavni grad Ukrajine srce je današnjih evropskih vrijednosti, ocijenila je predsjednica EK-a, dodajući da je Ukrajina na prvoj liniji odbrane svega što Evropljani cijene – slobodu, demokratiju, ali i slobodu misli i govora.

– U Rusiji predsjednik Vladimir Putin je uništio ove vrijednosti i sada žele da ih unište ovdje u Ukrajini jer se boje uspjeha koji Ukrajinci predstavljaju, ali se plaše i ukrajinskog puta ka članstvu u Evropskoj uniji – kazala je von der Leyen.

Istaknula je da u borbi Ukrajine za ove vrijednosti, Evropska unija i njene države članice stoje udruženo, jer je solidarnost još jedna vrijednost koja se slavi na 9. maj.

Zelenski i Von der Leyen su razgovarali o brojnim temama, a jedna od njih se ticala dostave municije Ukrajini, izdvojena su sredstva za to dio je je već dopremljen Ukrajini, a ostatak je na putu. Druga tema ticala se finansijske pomoći i osiguran je paket pomoći od 18 milijardi eura za ovu godinu, od čega je do sada već raspoređeno šest milijardi eura.

– Treća tema su sankcije. Nastavljamo činiti sve što je u našoj moći kako bismo uništili Putinovu ratnu mašineriju i njegove prihode. Sankcije djeluju i smanjili smo izvoz iz Rusije za gotovo dvije trećine, čime smo Rusiji uskratili ključne izvore prihoda – dodala je.

Evropska komisija je prošli petak usvojila 11. paket sankcija. Fokus ovog paketa sada je na suzbijanju zaobilaženja i to se radi u vrlo bliskoj saradnji s međunarodnim partnerima, posebno s G7 zemljama.

Ovim paketom se izoštravaju postojeći alati, primjera radi napredni tehnološki proizvodi ili dijelovi aviona koji idu u treće zemlje preko Rusije više neće završavati u rukama Kremlja. Međutim, morat će se poduzeti i dodatne radnje, kaže predsjednica.

– Nedavno smo vidjeli porast vrlo neuobičajenih trgovinskih tokova između Evropske unije i određenih trećih zemalja u slučaju da ta roba zatim završi u Rusiji. I evo zašto. Drugo, predlažemo novi alat za borbu protiv zaobilaženja sankcija – pojasnila je.

Podsjetila je da je Komisija jasno postavila sedam koraka koje Ukrajina treba poduzeti prije nego što Komisija može preporučiti državama članicama da pokrenu pregovore o pristupanju Ukrajine Evropskoj uniji na kojima se intenzivno radi uprskos teškoćama provođenja reformi.

Izrazila je duboko poštovanje Ukrajini za taj dio posla i kazala da sada mogu računati na njihovu podršku i stručnost tokom cijelog procesa, a Komisija će podnijeti izvještaj o tome Vijeću u prvoj polovini juna.

Ukrajina se borila za ideale Evrope koje danas slavimo za stvaranje trajnog jedinstva i mira, za predstavljanje vrijednosti slobode, različitosti i humanosti na kojima je Evropa izgrađena. Dok stojimo danas ovdje u bezumno napadnutoj zemlji neki bi mogli pomisliti da je nemoguće govoriti o slobodnoj i mirnoj Ukrajini u Evropskoj uniji. Ali Evropa želi učiniti nemoguće mogućim, a tako je i s Ukrajinom – zaključila je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen tokom posjete Kijevu, piše FENA.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh