Svijet

Yellen pozvala poslovne lidere da razgovaraju o granicama javnog duga SAD-a

Američka ministrica finansija Janet Yellen pozvala je izvršne direktore i poslovne lidere kako bi razgovarali o posljedicama rizičnih političkih igara oko gornje granice zaduživanja SAD-a, izjavio je izvor upoznatom s tim.

Janet Yellen - Ilustracija/NPR/Stefani Reynolds

Pozivi dolaze nakon njene poruke Kongresu da bi Sjedinjene Države mogle prestati plaćati svoje obaveza već 1. juna ako zakonodavci ne riješe ograničenje javnog duga prije toga – pomjereni vremenski rok koji je povećao pritisak na predsjednika Joea Bidena i Republikanske poslanike da pojačaju pregovore.

Budžetski ured Kongresa također predviđa da postoji “značajno veći rizik da će Trezor ostati bez sredstava početkom juna” zbog slabije naplate poreza od očekivane.

U izvještaju objavljenom prošle sedmice ekonomisti Bijele kuće rekli su da bi dugotrajno neizvršenje obaveza uništilo više od osam miliona radnih mjesta i prepolovilo vrijednost berze.

U kratkotrajnom neizvršenju, privreda bi pretrpjela gubitak oko pola miliona radnih mjesta, a stopa nezaposlenosti bi porasla za 0,3 procentna poena.

Biden će se u utorak sastati sa sva četiri kongresna čelnika – liderom većine u Senatu Chuckom Schumerom, liderom manjine u Senatu Mitchom McConnellom, vođom većine u Predstavničkom domu Kevinom McCarthyjem i liderom manjine Hakeem Jeffriesa – u nadi da će izbjeći potencijalno neispunjavanje obaveza i katastrofalne ekonomske posljedice za manje od mjesec dana.

Bijela kuća je objavila da neće pregovarati oko gornje granice javnog duga, javlja CNN, piše FENA.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh