Svijet

18. SEDMICU U NIZU: Izraelci su ponovo masovno na ulicama protiv Netanyahua i njegove kontroverzne reforme

Deseci hiljada Izraelaca priključili su se u subotu prosvjedima diljem zemlje protiv reforme pravosuđa koju planira provesti koalicijska Vlada na čelu s premijerom Benjaminom Netanyahuom.

Planirana revizija, koja bi vlastima dala kontrolu nad imenovanjem sudaca u Vrhovnom sudu te omogućila parlamentu da poništi mnoge odluke, pauzirana je nakon što su protivnici organizirali neke od najvećih uličnih prosvjeda ikada viđenih u Izraelu, sada već 18. tjedan zaredom.

Pet mjeseci nakon početka mandata desne koalicije 74% Izraelaca misli da Vlada loše funkcionira, prema anketi koju je u petak objavio izraelski javni servis. No, u isto vrijeme vlasti imaju i svoje pristaše koji su također, ali ne tako često, organizirali ulične demonstracije dajući potporu za spomenutu reformu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh