Svijet

Rusi žestoko prozvali Njemačku, Ukrajina: Putin mijenja taktiku, ovo mu je cilj

Pratimo najnovije događaje vezane uz rat u Ukrajini.

Ključni događaji:
Rusija je objavila da Njemačka ne može kontrolirati kako Ukrajinci koriste njihovo oružje te da ih ne mogu zaustaviti da oružje koriste i na teritoriju Rusije. Dodali su da je i Donbas ruski teritorij
Šojgu: Nanosimo teške udarce Ukrajini
Rusija pokušava ubrzati ukrajinsku protuofenzivu, tvrde Ukrajinci
Ukrajina tvrdi da je potisnula ruske snage iz dijelova Bahmuta
SAD smatra da je u zadnjih pet mjeseci u Bahmutu Rusija imala 100.000 žrtava, od toga preko 20.000 mrtvih
Šef Wagnera pozvao je ministarstvo obrane Rusije da njegovim borcima osigura više streljiva

Rusija žestoko prozvala Njemačku
Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov kaže da je njemačka uključenost u sukob svakim danom sve veća i da Berlin nema načina da osigura da oružje koje je dostavio Ukrajini neće biti korišteno na ruskom teritoriju.

Peskov je rekao da se oružje koje je isporučila Njemačka već koristi u regiji Donbas, području koje je Rusija nezakonito anektirala.

Kancelar Olaf Scholz rekao je jučer da je Njemačka inzistirala da se oružje koje je isporučila Ukrajini ne smije koristiti na području ruskog teritorija.

“Prvo, Njemačka nema načina da to provjeri. Drugo, oružje koje je Njemačka isporučila kijevskom režimu već puca na ruski teritorij, jer je Donbas ruska regija”, dodao je.

Rekao je da se “izravna i neizravna uključenost” Njemačke u sukob povećava, dodajući: “Njemački kancelar to bi trebao uzeti kao svoju polaznu točku.”


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh