Svijet

Papa Franjo ide u Mađarsku, sastaje se s Orbanom

Orban je rekao da su Mađarska i Vatikan jedine dvije europske države za koje se može reći da su “za mir” kad je riječ o Ukrajini.

Papa Franjo - Twitter

Papa Franjo putuje u petak u trodnevni posjet Mađarskoj tokom kojeg će u svojim javnim govorima i privatnim razgovorima s premijerom Viktorom Orbanom naglasak staviti na rat u Ukrajini, migracije i europske kršćanske korijene.

Orban je rekao da su Mađarska i Vatikan jedine dvije europske države za koje se može reći da su “za mir” kad je riječ o Ukrajini.

I Orban (59) i papa Franjo (86) pozvali su na prekid vatre i pregovore o okočanju rata, a Papa je pozvao Ukrajinu da bude otvorena za dijalog s ruskim “agresorom”, što Ukrajina za sada isključuje.

Mađarska, koja podržava suverenu Ukrajinu, ali ima i snažne gospodarske veze s Rusijom, ne želi slati oružje Ukrajini.

Papa je rekao da je slanje oružja Ukrajini moralno prihvatljivo samo ako ga se koristi za samoobranu.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. veljače 2022., milijuni izbjeglica pobjegli su iz Ukrajine preko Mađarske. Oko 35.000 zatražilo je privremenu zaštitu u toj zemlji, pišu Vijesti.ba.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh