Svijet

Potpuni kolaps u Njemačkoj: Avioni ne lete, obustavljen i željeznički saobraćaj

Štrajk na nekoliko njemačkih aerodroma počeo je u četvrtak, a ovog petka to se dodatno proširilo, jer ni vozovi ne voze od ranog jutra, piše Deutsche Welle.

aerodrom , Njemačka - Reuters

Sindikat željeznice i saobraćaja (EVG) od jutros od 3 sata pa do 11 sati ponovo je blokirao željeznički saobraćaj širom Njemačke.

Zaposleni međugradskih, regionalnih i lokalnih vozova i šinobusa stupili su u štrajk nakon što je sindikat pozvao sve svoje članove u Njemačkim željeznicama (DB) i još 50 drugih autobusnih i željezničkih preduzeća da se pridruže obustavi rada.

Osoblje privatnih željezničkih poduzeća iz grupe Transdev također se pridružilo štrajku u različitim dijelovima Njemačke.

Linije podzemne željeznice i mnoge autobuske linije međutim ne bi trebale biti pogođene štrajkom. Ipak, ako saradnici Njemačke željeznice mjerodavni za signalizaciju i infrastrukturu, koju koriste i druga željeznička preduzeća, odluče stupiti u štrajk, onda će i vozovi drugih poduzeća morati stati.

U Hamburgu voze podzemna željeznica i autobusi koji pripadaju tom poduzeću, ali brzi gradski šinobusi (S-Bahn) su i u Hamburgu i u ostalim gradovima pogođeni štrajkom.

U metropolama kao što je München podzemna željeznica vozi, isto kao i autobusi i tramvaji Minhenskog društva saobraćaja (MVG), ali su gradski vozovi i u tom gradu zaustavljeni. Isto tako, obustavljen je saobraćaj i na različitim regionalnim autobuskim linijama.

Štrajk upozorenja počeo je ovog petka 21. aprila u 3 sata iza ponoći i trajao je do 11 sati prijepodne. Njemačke željeznice objavile su da međugradski vozovi ne prometuju do 13 sati.

Dogovoren je slijedeći susret s predstavnicima Njemačkih željeznica za utorak 25. aprila.

Ako tada ne dođe do dogovora, novi susret će biti zakazan vjerojatno tek za kraj maja. To vrijeme je potrebno sindikatu za pregovore s ostalim poduzećima. Sindikat je nedavno jasno stavio na znanje da su štrajkovi upozorenja u razdoblju između razgovora sasvim mogući. prenosu “Radiosarajevo“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh