Svijet

Fon der Lejen poziva na preustroj odnosa s Kinom

Uoči svog puta u Peking sljedeće sedmice, predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen pozvala na preustrojavanje odnosa s Kinom…

Ursula von der Leyen - Twitter

Uoči svog puta u Peking sljedeće sedmice, predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen pozvala na preustrojavanje odnosa s Kinom, no postavlja se pitanje da li je uopće moguće s obzirom na jake ekonomske veze, navodi se u zajedničkom tekstu novinskih agencija AFP, ANSA, Belga, BTA, dpa, EFE i STA.

– Kineski doseg doteže preko svih kontinenata i globalnih institucija, a njezine su ambicije još daleko veće – kazala je predsjednica von der Leyen uoči odlaska u Peking s francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom.

– Definiranje evropske strategije prema Kini mora započeti trezvenom procjenom naših trenutnih odnosa i strateških namjera Kine – dodala je, istovremeno naglasivši da nesaradnja s Pekingom nije održiva, niti je u interesu Evrope.

Fon der LeJen se fokusirala na ekonomske rizike za Europsku uniju. Kazala je da devet posto izvoza EU ide u Kinu, dok više od 20 posto uvoza dolazi iz te azijske zemlje. Iako je ta neravnoteža rasla, većina trgovine nije predstavljala rizik, rekla je.

No, bilo je rizika za ekonomsku ili nacionalnu sigurnost u nekim područjima, dodala je fon der Lejen. Tu je odnos trebalo izbalansirati. Prema fon der Lejen, bilo je potrebno osigurati da ekonomski odnosi osiguravaju prosperitet obije strane.

Međutim, ukazala je na kinesku politiku zastrašivanja i prisile: “Kao što je Kina pojačala svoju vojnu poziciju, također je pojačala svoju politiku dezinformiranja te ekonomske i trgovinske prisile”, kazala je fon der Lejen, prenosi se u tekstu razgovora predsjedncice sa spomenutim agencijama, piše BHRT.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh