Svijet

Dijete preminulo od gladi, majka ga potajno dojila

U Rusiji je od gladi preminulo jednomjesečno dijete jer je otac vjerovao kako se može hraniti samo sunčevom svjetlošću.

Bebine noge - Ilustracija / B92.net

Naime, Maxim L. (43) je želio da se njegov sin hrani samo svjetlom sunca. Majka Oxana M. (33) potajno je dojila sina, ali je neuhranjeni dječak vrlo vjerojatno umro od posljedica pothranjenosti.

Maxim L., samoproglašeni “lifestyle coach” i influencer, u Rusiji je poznat kao radikalni zagovornik “raw food”. To znači kako jede samo sirovo povrće, voće ili klice. A s njegovim novorođenčetom, očito je vjerovao, poslužila bi još stroža mjera: sunčeva svjetlost. Djetetu nije bila dozvoljena ni hrana ni voda, već samo svjetlost sunca, piše ruski dnevni list “Komersant”.

Maxim L. je sljedbenik “prane”, a oni vjeruju da je moguće dobiti dovoljno energije za život isključivo od prane, snage sunca.

Britanski “DailyMail”, piše kako je jednomjesečni sin para primljen u bolnicu u blizini Sočija gdje je i preminuo. Liječnici su utvrdili da je beba dugo gladovala, te je imala i upalu pluća.

Ruske vlasti trenutno istražuju ovaj slučaj
Istražitelji su otkrili kako je Maxim L. svoje radikalne ideje želio provoditi od rođenja djeteta. Rus je odbio suprugu pustiti na porod u rodilište. Oxana M. morala je sama roditi sina kod kuće.

Osim toga, Maxim je zabranio svojoj supruzi da doji bebu. U tajnosti, 33-godišnja Ruskinja navodno je više puta dojila svog sina. O tome u intervjuu za ruske dnevne novine priča Oxanina majka Galina. Tokom trudnoće Oxana je potajno odlazila jesti kod komšije, navode poznanici para.

“Oxanina majka Galina je za ruske medije otkrila kako je Maxim L. namjerno želio na Internetu izložiti svog sina koji se “hrani” samo sunčevom svjetlošću kako bi pridobio više sljedbenika za sebe. – Htio je eksperimentirati na djetetu i onda druge uvjeravati kako je sunčeva svjetlost dovoljna“, rekla je Galina.

Galina vjeruje da je Maxim namamio njezinu kćer u opasnu sektu. – Oxana je tamo živjela kao zamorac. Bila je njegova robinja.

“Moja kćer me u početku nije htjela slušati, ali kada je Maxim otkrio lude planove koje ima s djetetom, činilo se da je i ona postupno počela sumnjati u njega. Mnogo puta je pokušala prekinuti s Maximom, ali on ju nije puštao“, rekla je Galina.

Maxim i Oxana će se uskoro naći pred sudom. Maximu će se suditi, među ostalim, za mučenje djeteta i otpor policiji dok će se Oxani suditi za nemar, piše Titox.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh