Svijet

Šokantne fotografije iz mega zatvora, izgrađen za dvije najveće bande na svijetu

Predsjednik El Salvadora Nayib Bukele nedavno je objavio profesionalne snimke novog mega zatvora kapaciteta 40.000 ljudi, izgrađenog za članove bandi.

zatvor El Salvadore -Reuters

Ipak, izgleda da nije sve kao što na tim snimkama izgleda. Reporter CNN-a navodi da u Salvadoru ima mnogo zatvorenika zbog dvije najveće kriminalne organizacije na svijetu.

Prošle godine je predsjednik Bukele proglasio izvanrednu situaciju i hitan zakon za borbu protiv bandi, što je dovelo do velikog broja uhićenja. Do kraja 2022. gotovo dva posto populacije bilo je uhićeno. Hitan zakon dozvoljava policiji uhititi čak i samo pod sumnjom da je netko član bande.

Organizacije aktivista za ljudska prava tvrde da je i do 80 zatvorenika umrlo otkad je zakon usvojen. Ipak, to nije spriječilo vladu da ga produži 11 puta.

Reporter CNN-a navodi da je predsjednik Bukele poznat i po dramatičnim demonstracijama sile. Također sebe zove “najcool svjetskim diktatorom”.

Ali, dok pokušava održati reputaciju boraca protiv loših momaka, američko Ministarstvo pravosuđa optužilo je neke članove njegove vlade za pregovore s istim bandama za koje tvrdi da ih žele slomiti.

Savezni tužitelji New Yorka tvrde da je sklopljen pakt s bandama. U zamjenu za bolje uvjete, bande će smanjiti stope ubojstava, da bi djelovalo kao da njegov pristup djeluje.

Vlada predstavlja svoju politiku kao uspjeh i hvali se brojkama koje pokazuju da su ubojstva u padu, dok Bukeleova popularnost raste.

Bukele kaže da će tražiti izbore 2024. godine, nakon promjene ustava kojim je to dozvoljeno. prenosi n1


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh