Svijet

WHO: Koronu ćemo tretirati kao sezonsku bolest, brojke konačno raduju

Koronavirus će uskoro biti usporediv s prijetnjom sezonske gripe, objavila je danas Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), koja se nada da će ove godine dodatno sniziti nivo upozorenja za tu bolest.

Covid-19 - Ilustracija

“Smatram da dolazimo do tačke u kojoj možemo covid-19 tretirati na isti način kao sezonsku gripu koja je prijetnja zdravlju, virus koji će i dalje izazivati smrtne slučajeve, ali koji ne remeti naše društvo i naše zdravstvene sisteme”, rekao je šef WHO-a za vanredne situacije Michael Ryan.

Šef WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus je u istom obraćanju kazao da je vrlo zadovoljan što je prvi put sedmični broj umrlih u mjesec dana manji od onog kad je prije tri godine prvi put upotrijebio termin “pandemija”.

“Danas smo zasigurno u mnogo boljem položaju nego u bilo kojem trenutku tokom pandemije”, rekao je Ghebreyesus.

Svijet nije ozbiljno shvatio prijetnju koronavirusa sve dok šef WHO-a nije u martu 2020. godine proglasio pandemiju.

“Proglasili smo globalnu zdravstvenu vanrednu situaciju kako bismo potaknuli zemlje da odlučno djeluju, ali nisu sve to učinile”, dodao je Ghebreyesus.

“Tri godine kasnije imamo gotovo sedam miliona smrtnih slučajeva od covida, iako znamo da je stvarni broj umrlih veći”, zaključio je. prenosi Klix


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh