Svijet

Britanski premijer: Rat u Ukrajini izazov, ali prijeti nam još gori sukob

Britanski premijer Rishi Sunak predviđa “teško i opasno desetljeće” u velikom pregledu obrane, sigurnosti i vanjske politike, koji je danas objavljen. Upozorio je da ruski rat u Ukrajini i agresija Kine na Tajvan prijete stvaranjem svijeta “definiranog opasnošću, neredom i podjelama”.

Dokument na 63 stranice signalizira da je svijet suočen s najvećim rizikom u desetljećima eskalacije sigurnosnih prijetnji, uključujući i “nekontrolirani sukob” s nuklearnim oružjem, piše Sky News.

Najizravniji sigurnosni prioritet bio je uhvatiti se u koštac s prijetnjom koju predstavlja ruski rat u Europi, navodi se u Integrated Review Refresh.

No, upozorava se da bi svaki budući rat u Indo-Pacifiku, gdje su porasle napetosti s Kinom oko Tajvana, mogao imati “globalne posljedice veće od sukoba u Ukrajini”.

Peking smatra Tajvan dijelom Kine i žestoko se protivi bilo kakvom stranom upletanju u ta pitanja, jer smatra da se na taj način podupire želja Tajvana da ga se prizna kao suverenu državu. Kad je Reuters iznio brojke kineskome ministarstvu vanjskih poslova, njihov je predstavnik odgovorio: “Ako je istina, riječ je o ozbiljnome kršenju načela o ‘jednoj Kini’. Potkopava suverenitet i sigurnosne interese Kine, kao i mir i stabilnost u Tajvanskom tjesnacu”.

Britanija nema službene diplomatske odnose s Tajvanom, ali s tom zemljom održava gospodarske i trgovinske veze, a u Taipeiju postoji de facto britansko veleposlanstvo.

Dokument nije promijenio temeljne ocjene izvorne recenzije, objavljene 2021., prije ruske invazije Ukrajine u punom opsegu, ali jezik je bio oštriji.

Britanski premijer je opisao Komunističku partiju Kine kao “izazov koji definira epohu”, a također je iznio kako je napad ruskog predsjednika Vladimira Putina na Ukrajinu bio napad na Veliku Britaniju i širu europsku sigurnost.

Premijer je pojasnio kako se sigurnosno okruženje promijenilo u posljednje dvije godine, s intenziviranjem prijetnji i izazova.

“Ruska ilegalna invazija na Ukrajinu, ugrožavanje opskrbe hranom i energijom te neodgovorna nuklearna retorika, u kombinaciji s agresivnijim stavom Kine u Južnom kineskom moru i Tajvanskom tjesnacu, prijete stvaranjem svijeta definiranog opasnošću, neredom i podjelama – i međunarodnim poretkom povoljnijim za autoritarizam”, napisao je u predgovoru.

Kao rezultat rastućih prijetnji, Sunak je najavio dodatne 3 milijarde funti u sljedeće dvije godine za nuklearno oružje i podmorničku flotu Ujedinjenog Kraljevstva, kao i dodatnih 1,9 milijardi funti za zalihe streljiva.

Dokument je objavljen uoči vladinog proračuna u srijedu. Izložio je plan za povećanje izdataka za obranu Ujedinjenog Kraljevstva na 2,5% BDP-a, s nešto više od 2%, ali bez postavljanja vremenskog okvira.

Upozoravajući na buduće prijetnje, u dokumentu piše: “Postoje sve veći izgledi da će se međunarodno sigurnosno okruženje dodatno pogoršati u nadolazećim godinama, s povećanjem i diverzifikacijom državnih prijetnji u Europi i šire. Rizik od eskalacije veći je nego u bilo kojem trenutku u desetljećima, a sve je veći broj naprednih sustava oružja razvijen i testiran ili usvojen”.

To je izazvalo zabrinutost zbog utjecaja slabljenja niza sporazuma o kontroli naoružanja između Sjedinjenih Država i Rusije.

Vrijednost dozvola što ih je britanska vlada odobrila tvrtkama za izvoz u Tajvan u prvih devet mjeseci 2022. iznosila je rekordnih 167 milijuna funta, prema podacima o izvoznim dozvolama britanske vlade. Reutersova analiza podataka pokazala je da je to više nego u svih prethodnih šest godina. prneosi n1


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh