Svijet

Sporazum Irana i Saudije u Kini, Palestina pozdravila dogovor

Palestinsko predsjedništvo danas je pozdravilo saudijsko-iranski sporazum o obnavljanju odnosa između dvije zemlje.

sporazum Saudisjke Arabije i Irana - Chian Daily via Reuters

Predsjedništvo je pozdravilo pozitivnu ulogu Kine koja je doprinijela postizanju ovog sporazuma, izrazivši nadu da će to dovesti do stabilnosti i jačanja pozitivne atmosfere u regionu, javlja palestinska novinska agencija WAFA.

Saudijska Arabija i Iran složili su se obnoviti diplomatske odnose i ponovo otvoriti ambasade, objavili su u petak iranski državni mediji.

Državna novinska agencija IRNA rekla je da se Ali Shamkhani, čelnik Vrhovnog vijeća za nacionalnu sigurnost, sastao sa svojim saudijskim kolegom Mosaedom bin Mohammadom Al-Aibanom u Kini, gdje je i sklopljen dogovor.

Saudijska Arabija još nije objavila zvanično saopćenje o ovom pitanju.

Saudijska Arabija je prekinula diplomatske odnose sa Iranom 2016. nakon što su demonstranti upali u tamošnje saudijske diplomatske urede. Tome je prethodilo smaknuće istaknutog imama u Saudijskoj Arabiji što je izazvalo proteste. prenosi n1


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh