Svijet

Bruxelles organizuje donatorsku konferenciju za Tursku i Siriju

Evropska komisija i švedsko predsjedavanje EU biće 20. marta u Bruxellesu domaćini Međunarodne donatorske konferencije za podršku pogođenima razornim zemljotresom u Turskoj i Siriji početkom februara.

Kako je danas saopštila Komisija, EU i njene članice namjeravaju da obećaju značajnu pomoć za oporavak i obnovu u Turskoj i Siriji.

“EU poziva međunarodne partnere i globalne donatore da pokažu solidarnost sa ljudima u Turskoj i Siriji u teškim okolnostima i obećaju pomoć u skladu sa veličinom štete”, navela je EK, prenosi Dnevni evropski servis agencije Beta.

Kodomaćini konferencije koja se organizuje u koordinaciji sa turskim vlastima biće predsednica EK Ursula Von der Leyen i švedski premijer Ulf Kristersson.

Navodi se da će donatorska konferencija biti otvorena za članice EU, kandidate i potencijalne kandidate za članstvo, susjede i partnere EU, članice Grupe 20 isključujući Rusiju, UN, međunarodne organizacije, međunarodne i evropske finansijske institucije…

Von der Leyen je rekla da će EU, kao što je obećala, nastaviti da pokazuje solidarnost sa Turskom i Sirijom na dugi rok.

Kristersson je rekao da će Švedska kao predsedavajuća EU učiniti sve što može, zajedno sa partnerima, da se pomogne pogođenima zemljotresom u narednoj fazi obnove i oporavka.

Pripreme za Međunarodnu donatorsku konferenciju su u toku nakon prvih razgovora evropskog komesara za susjedstvo i proširenje Olivera Varhelyia, švedskog ministra za međunarodnu razvojnu saradnju Johana Forssella i turskih vlasti tokom nedavne posjete evropskih zvaničnika Ankari.

Poslije razornog zemljotresa koji je 6. februara pogodio Tursku i Siriju EU je odmah preko svog Mehanizma za civilnu zaštitu poslala pomoć u vidu spasilačkih i medicinskih timova, skloništa, lijekova.

Ukupno je Turskoj EU uputila humanitarnu pomoć za hitne potrebe u vrijedosti od gotovo 12 miliona eura a Siriji oko deset miliona, piše Beta.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh