Svijet

Hrabre Sirijke tragale za preživjelima ispod ruševina nakon zemljotresa

Hrabre žene Sirije, u kojoj još uvijek traje građanski rat, spasile su brojne živote u akcijama traganja i spašavanja ispod ruševina nakon razornog zemljotresa koji je pogodio sjeverne dijelove Sirije.

Hrabre Sirijke tragale za preživjelima ispod ruševina nakon zemljotresa - Twitter

Sirijske žene svakodnevno rade i pomažu ljudima u zemlji kojom duže od decenije hara građanski rat, a naročito je njihova uloga važna u pomoći stanovništvu nakon što je sjever zemlje pogodio i razorni zemljotres.

Ula Ismail (28), koja je primorana napustiti svoj dom prije osam godina kao rezultat napada režima sirijskog predsjednika Bashara Assada, kazala je novinaru Anadolije da je učestvovala u akcijama traganja i spašavanja kao član sirijske civilne odbrane (Bijeli šljemovi).

“Razvila sam sebe kao žena, kao majka, kao spasilac i kao zdravstveni radnik”, kazala je Ismail, inače majka troje djece.

Ispričala je kako je nakon razornog zemljotresa učestvovala u akcijama traganja i spašavanja za preživjelima.

“Nakon zemljotresa, ostavila sam svoju porodicu na sigurnom području, zatim sam učestvovala u aktivnostima pretraživanja i spašavanja ispod ruševina. Impresionirale su me majke koje su poginule ispod ruševina pokušavajući zaštititi svoju djecu”, ispričala je Ismail.

Upoređujući katastrofu rata i zemljotresa, Ismail je kazala: “Zemljotres se širi na mnoge regije, to je velika katastrofa. Sve se brzo desilo i ne znate kuda da idete. Dok su napadi režima i Rusije ipak bili fokusirani na određene regije.”

Ismail je čestitala 8. mart svim ženama, prvenstveno ženama Sirije.

Afraa Suvid, doktorica u bolnici Univerziteta u Idlibu, rekla je da su godinama podvrgnuti bombardiranju Assadovog režima i pristaša.

Kao zdravstveni radnici aktivno su radili kako tokom građanskog rata, tako i nakon razornog zemljotresa na sjeveru Sirije.

Navodeći da žene dokazuju svoje postojanje u svim područjima života, Suvid je poručila: “Žene rade svoj posao koliko mogu. Žene su jake. Žene, majke, supruge, sestre, radnice, spasiteljice, pokazuju svoju snagu i prisutnost u svim područjima života.”, piše Anadolija.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh