Svijet

Netanyahu reagovao na izjavu o ‘brisanju palestinskog sela’

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je danas da je neprikladna izjava ministra finansija Bezalela Smotricha da je potrebno “izbrisati” jedno palestinsko selo.

Benjamin Netanyahu - Screenshot

SAD su zatražile da premijer odbaci izjavu svog ključnog saveznika u koalicionoj vladi.

Netanyahu u objavi na Twitteru nije direktno osudio komentar ministra finansija, nego je sugerisao da se on pogrešno izrazio.

Premijer je zahvalio Smotrichu jer je naknadno korigovao spornu izjavu, uz napomenu da je ministrov “lični izbor riječi bio neprikladan”.

Smotrich je lider bloka od nekoliko ultranacionalističkih stranaka koje su pomogle Netanyahuu da formira vladu.

Jevrejski doseljenici su prošle sedmice palili kuće i automobile u palestinskom selu Havara, gdje su prethodno ubijena dva izraelska brata u palestinskom oružanom napadu.

Smotrich je kasnije izjavio da to selo treba “izbrisati” i da to treba da obavi izraelska vojska, a ne obični građani, piše Srna.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh