Svijet

Ubrzani porast nivoa mora opasno ugrožava proizvodnju hrane u Sredozemlju

Sredozemlje je, nakon Arktika na sjeveru, drugo područje na svijetu koje se najbrže zagrijava, velikim dijelom zahvaljujući ispuštanju štetnih plinova.

More - twitter

Unija za Mediteran (UfM), institucija koja okuplja 27 država EU i još 16 drugih koje izlaze na Sredozemno more, upozorava da se nivo mora sve više podiže nanoseći sol na poljoprivredna zemljišta, što bi moglo smanjiti proizvodnju hrane i sigurnosno ugroziti zemlje, piše Euronews.

Sredozemlje je, nakon Arktika na sjeveru, drugo područje na svijetu koje se najbrže zagrijava, velikim dijelom zahvaljujući ispuštanju štetnih plinova, javlja Fena.

Druga najtoplija regija na svijetu, regija Sredozemlja, je klimatsko žarište i zagrijava se 20 posto brže od globalnog prosjeka.

Grammenos Mastrojeni, zamjenik generalnog sekretara UfM-a upozorava da nivo mora ubrzano raste.

– Nije jedini problem što više vode dospijeva na kopno, kao što imamo slučaj u Veneciji, nego što je to slana voda. A ona nosi devastaciju poljoprivrede – upozorio je on.

On je naglasio potrebu za suočavanjem s posljedicama klimatskih promjena kao što su brzi porast nivoa mora, nedostatak vode i povećani vremenski ekstremi.

– Problem sa pregovorima o klimi je što ih vode stranke ili politički blokovi, a ne pojedinačne zemlje, i nažalost ne postoji regionalna mediteranska grupa akreditovana od sistema Ujedinjenih nacija – naglasio je Mastrojeni.

Mastrojeni navodi da iako porast nivoa mora predstavlja prijetnju za primorske gradove, potonuće plaža je “samo početak”.

Istakao je da se “više od 40 posto mediteranske poljoprivrede odvija uz obale, pa stoga porast nivoa mora predstavlja veliku prijetnju za sigurnost hrane”, prenosi Fena.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh