Svijet

Turska najavila nastavak pregovora sa Švedskom i Finskom 9. marta

Pregovori Turske, Švedske i Finske oko ulaska dvije nordijske zemlje u NATO biće nastavljeni 9. marta, objavio je danas turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu.

Vijesti.ba

“Sastanak će biti održan 9 marta”, rekao je Čavušoglu na konferenciji za novinare u Ankari.

Turska je krajem januara zaustavila pregovore sa te dvije zemlje i odložila tripartitni sastanak predviđen za februar, poslije više demonstracija protiv Turske i islama u Štokholmu.

Finska i Švedska prijavile su se za članstvo u NATO maja prošle godine, nakon što je, u februaru, počela ruska invazija na Ukrajinu. Njihov ulazak u alijansu blokira Turska, a bilo je govora i o tome da odobri ulazak Finske prije Švedske.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg apelovao je sredinom februara u Ankari da Finska i Švedska “sada” budu uključene u NATO, piše Beta.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh