Svijet

EU uvela nove sankcije iranskim zvaničnicima i organizacijama

Evropska unija je danas uvela sankcije dvjema organizacijama i 32 Iranca, uključujući ministru kulture i obrazovanja, obavještajnim zvaničnicima i poslanicima, optuženim da imaju veze sa nasilnim odgovorom na proteste u Iranu.

Zastava EU - Cakovec.hr

EU je saopštila da je zamrzla imovinu i uvela zabranu putovanja 32 zvaničnika i zamrznula imovinu dvije organizacije zbog njihove umiješanosti u ozbiljna kršenja ljudskih prava u Iranu, prenio je Rojters.

Protesti su počeli nakon smrti 22-godišnje Mahse Amini 16. septembra prošle godine nakon što je uhapsila policija za moral zbog nepropisnog nošenja hidžaba.

Amini je preminula u pritvoru nakon što je pala u komu.

Najmanje 529 ljudi je ubijeno u demonstracijama, prema podacima iranskih aktivistima za ljudska prava.

Vlasti su uhapsile preko 19.700 ljudi, a pojedini su pogubljeni.

EU je već uveo četiri kruga sankcija iranskim zvaničnicima i organizacijama, ministrima, vojnim licima i policajcima za moral zbog navodnog kršenja ljudskih prava, navela je agencija, pišu Nezavisne.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh