Svijet

Ova snimka pokazala je da Rusi koriste zabranjeno oružje? Ljude u blizini njega pretvara u prah VIDEO

Prvi naboj otvara spremnik s gorivom i raspršava ga poput oblaka koji može ući u bunkere, zgrade… Drugi naboj detonira taj oblak i nastaje golema vatrena kugla. Zabranjuje ga Ženevska konvencija

Newsweek je objavio video uništenja ruskog oružja za koji tvrde da bi mogao biti termobarični sustav raketa. Snimku uništenja podijelila je i Nexta, a navodno je oružje uništeno negdje na istoku Ukrajine, u pokrajini Donbas.

Zabranjeno oružje
Već se pričalo o Rusima i termobaričnom oružju. Oksana Markarova, ukrajinska veleposlanica u SAD-u, rekla je kako su Rusi to oružje koristili u invaziji na Ukrajinu. Nekoliko zapadnih zemalja potvrdilo je kako imaju prilično jake dokaze da su Rusi koristili to oružje koje je zabranjeno Ženevskom konvencijom zbog njegove brutalnosti i onoga što radi žrtvama.

Što su termobarične rakete?
Prvi naboj na raketama otvara spremnik s gorivom i raspršava ga poput oblaka koji može ući u bunkere, zgrade ili tunele. Drugi naboj detonira taj oblak i nastaje golema vatrena kugla. Detonacija usisava kisik iz zraka i eksplozija traje duže nego kod konvencionalnih bombi. Tzv. vakumska bomba može pretvoriti ljude u paru i uništava cijele gradske četvrti.

Kako prenosi stručnjak za Newsweek, oružje može biti spremno u roku od 90 sekundi s najkraćim dometom paljbe od 600 metara i najduljim dometom od preko 6 kilometara.

Ovo oružje praktički je nemoguće koristiti u naseljenom području bez iznimno visokog rizika od civilnih žrtava, prenosi 24sata.hr.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh