Svijet

Putinov rat melje zalihe ruske vojske: Pogledajte samo koliko su tenkova izgubili u godinu dana

Rusija je počela rat s oko 3000 upotrebljivih tenkova, tako da je dobra šansa da su izgubili polovicu svojih funkcionalnih tenkova

Ruska vojska je vjerojatno izgubila na desetke tenkova i drugih oklopnih vozila tijekom neuspjelog napada na istočni ukrajinski grad Vuhledar, prenio je Reuters informaciju britanskih obavještajaca.

“Ruske trupe su vjerojatno pobjegle i napustile najmanje 30 uglavnom netaknutih oklopnih vozila nakon neuspjelog napada”, objavilo je britansko Ministarstvo obrane. Rusko Ministarstvo obrane, pak, tvrdi da operacije u blizini Vuhledara i Bahmuta u istočnoj Ukrajini dobro napreduju. Ruske snage su prošli mjesec polako napredovale na tom području, zauzevši Soledar, rudarski grad sjeverno od Bahmuta.

Ruski blogeri, koji često kritiziraju Putinovu politiku, također javljaju o ruskim gubicima. Jedan od njih je u četvrtak objavio da su ukrajinski dronovi uništili 31 oklopno vozilo, nakon što su zapovjednici te snage poslali u napad bez artiljerijske podrške. “Trideset i jedno oklopno vozilo 155. gardijske brigade mornaričkog pješaštva iz ruske Pacifičke flote uništeno je tijekom napada na Vuhledar”, objavio je vojni bloger Moscow Calling. Poluslužbeni Telegram kanal ruske plaćeničke postrojbe Wagner objavio je da se “oko Vuhledara događa katastrofa, i to uvijek iznova”.

Rusija je od početka rata u Ukrajini možda izgubila i do polovine svoje operativne tenkovske flote u Ukrajini, procjenjuje skupina vojnih analitičara okupljenih oko nizozemske stranice Oryx koja prikuplja dokaze o materijalnim vojnim gubicima u Ukrajini od početka ruske invazije 24. veljače prošle godine. Kako je prenio CNN, ovaj su tjedan objavili da su potvrdili gubitak 1000 ruskih tenkova. Ukrajinske snage zarobile su još 544 ruska tenka, 79 ih je oštećeno, a 65 je pronađeno napušteno. Riječ je o gubicima za koje je Oryx pronašao dokaze u obliku fotografija i satelitskih snimki, no stvarni ruski gubici mogli bi biti blizu 2000 tenkova, izjavio je vojni analitičar Oryxa Jakub Janovski.

Rusija je počela rat s oko 3000 upotrebljivih tenkova, tako da je dobra šansa da su izgubili polovicu svojih funkcionalnih tenkova, ističe Janovski. Smatra se da su tenkovi ključni za prevlast na tlu Ukrajine, prenosi CNN. I Ukrajina je izgubila 459 tenkova, ali više od 500 su ih zaplijenili od Rusa. Prije početka rata ruska je vojska imala oko 4000 tenkova u rezervi, prenosi Oryx. “Na papiru, Rusija još uvijek ima mnogo tenkova, ali mnogi nisu pravilno čuvani i moglo bi ih biti teško brzo ponovno aktivirati”, upozorava Janovski. Kad se tenkovima dodaju druga vozila, broj gubitaka iznosi gotovo 9100, prenosi jutarnji.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh