Svijet

C3S: OVOGODIŠNJI JANUAR TREĆI NAJTOPLIJI U EVROPI

Copernicus služba za klimatske promjene (C3S), koju provodi Evropski centar za srednjeročne vremenske prognoze u ime Evropske komisije uz financiranje EU, redovno objavljuje mjesečne klimatske biltene s izvještajima o promjenama uočenim u globalnoj površinskoj temperaturi zraka, morskom ledenom pokrivaču i hidrološke varijable.

setnja-park-Novi.ba

U mjesečnom izvještaju za januar stoji da je to treći najtopliji zabilježeni janauar u Evropi.

Svi navedeni nalazi temelje se na računalno generiranim analizama koje koriste milijarde mjerenja sa satelita, brodova, zrakoplova i meteoroloških postaja diljem svijeta, kažu iz Copernicusa.

Zabilježili su, tako, da je januar 2023. godine bio treći najtopliji u Evropi. “Veći dio Evrope imao je iznadprosječne temperature zraka, uključujući Balkan i istočnu Evropu, gdje je nova godina doživjela rekordnu toplinu; regija Svalbard također je imala istaknute tople anomalije. Iznadprosječne temperature dogodile su se u istočnim Sjedinjenim Državama, Kanadi, Meksiku i u pojasu jugoistok-sjeverozapad diljem zapadne Rusije. Ispodprosječne temperature zabilježene su u Sibiru, Afganistanu, Pakistanu i susjednim zemljama te Australiji”, stoji u izvještaju.

Opseg antarktičkog morskog leda dosegao je najnižu vrijednost za januar u skupu satelitskih podataka, 31% ispod prosjeka, znatno ispod prethodnog rekorda iz januara 2017. U svim sektorima Južnog oceana prevladavale su ispodprosječne koncentracije morskog leda. Opseg arktičkog morskog leda bio je 4 posto ispod prosjeka, zauzimajući 3. najniže mjesto za siječanj u evidenciji satelitskih podataka. Koncentracije leda u arktičkom moru bile su ispod prosjeka u regiji Barentsovo more i Svalbard – stoji u izvještaju.

Prema riječima Samanthe Burgess, zamjenice direktora C3S-a, “Mnogi od nas svjedočili su iznimno visokim temperaturama na prijelazu u godinu. Iako je januar 2023. izniman, ove ekstremne temperature ostaju opipljiv pokazatelj učinaka klimatskih promjena za mnoge regije i može se shvatiti kao dodatno upozorenje na buduće ekstremne događaje Imperativ je da globalni i regionalni dionici poduzmu brze mjere kako bi ublažili porast globalnih temperatura”, prenosi N1.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh