Svijet

SAD šalje Kijevu rakete “dužeg dometa” u paketu vrijednom 2,2 milijarde dolara

Kao dio paketa koji priprema SAD, Ukrajini će biti isporučena i oprema za povezivanje svih različitih sistema protivzračne odbrane koje je ta zemlja dobila od saveznika

SAD - pavilima.com.br

Američka administracija pripremila je novi paket vojne pomoći Ukrajini vrijedan približno 2,2 milijarde dolara, koji uključuje isporuku raketa “višeg dometa”, prenosi Anadolija.

Paket, za koji se očekuje da će biti objavljen za nekoliko dana, uključuje obavezu da se Ukrajini isporuči navođena “bomba malog promjera koja se lansira s kopna” s dometom od oko 150 kilometara, objavio je Associated Press (AP) pozivajući se na američke dužnosnike čiji identitet nije otkriven.

Kao dio paketa koji priprema SAD, Ukrajini će biti isporučena i oprema za povezivanje svih različitih sistema protivzračne odbrane koje su joj poslale Zapadne zemlje, kako bi se toj zemlji pomogli u boljoj odbrani od raketnih napada Rusije.

Paket pomoći SAD-a uključuje 425 miliona dolara za municiju i pomoćnu opremu koja će se povući iz postojećih zaliha Pentagona te 1,75 milijardi dolara u novom financiranju kroz Ukrajinsku inicijativu za sigurnosnu pomoć, koja se koristi za kupovinu novog oružja za Ukrajinu.

Rakete “dužeg dometa” koje će slati u Ukrajinu, oprema za integraciju sistema protivzračne odbrane, dva protivzračna odbrambena sistema HAWK, protivzračno oružje i municija te bespilotne letjelice (UAV) financirat će se iz sredstava Ukrajinske inicijative za sigurnosnu pomoć.

SAD je dugo oklijevao poslati raketne sisteme dugog dometa Ukrajini, strahujući da bi Ukrajina mogla gađati ruski teritorij.

Ukrajinski ministar odbrane Oleksii Reznikov rekao je jučer da je spreman garantovati da neće napadati Rusiju raketama dugog dometa koje im saveznici obezbijede za odbranu.

Washington je pružio otprilike 27,2 milijarde dolara vojne podrške kijevskoj administraciji otkako je Rusija započela svoje napade na Ukrajinu 24. februara 2022.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh