Svijet

Najviši dužnosnici EU stižu u Kijev

Sutra će se u Kijevu održati summit EU-a, prvo takvo okupljanje najviših dužnosnika Evropske unije od početka ruske invazije.

Tim povodom danas i sutra u Kijev će stići više od 10 visookih dužnosnika EU, među kojima se ističu predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen i predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel.

Na summitu će se raspravljati o slanju dodatnog oružja i novca Ukrajini, jačanju pristupa ukrajinskih proizvoda evropskom tržištu, pomaganju Ukrajini da pokrije potrebe za energijom, uvođenjem novih sankcija Rusiji, odgovornosti ruskih čelnika za rat i mogućnosti da se europska zona bez naplate roaminga proširi i na Ukrajinu, javlja Guardian.

No, u isto vrijeme će želja Ukrajine za brz ulazak u Evropsku uniju ostati neuslišena. Naime, ne samo da EU od Ukrajine očekuje više anti-korupcijskih mjera, nego i nije voljna u svoje članstvo primiti zemlju u kojoj bukti najveći oružani sukob od Drugog svjetskog rata.

Ukrajinski premijer Denis Šmihal nedavno je rekao kako Ukrajina želi ući u EU u naredne dvije godine, ali to se po svemu sudeći neće dogoditi još najmanje pet godina, a vjerojatno i duže, pišu Vijesti.ba.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh