Svijet

TREBA NAM MIR: Blinken uputio apel Palestincima i Izraelcima

U Ramali se očekivalo da ce Blinken razgovarati o odluci palestinskih vlasti da obustave bezbjednosne veze i koordinaciju sa Izraelom.

Antony Blinken - Twitter

U jeku novog talasa nasilja između Izraelaca i Palestinaca američki državni sekretar Entoni Blinken završava danas svoju dvodnevnu posjetu Izraelu i okupiranoj Zapadnoj obali uz ponovljeni apel za uspostavljanje mira između dvije strane.

Blinken se sastao danas u Ramali na Zapadnoj obali sa palestinskim liderom Mahmudom Abasom dan nakon susreta sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom tokom kojeg je istakao značaj koji Bajdenova administracija pridaje trajnom rešavanju dugotrajnog izraelsko-palestinskog sukoba, prenosi Rojters.

Međutim, osim podsticaja deeskalaciji tenzija, Blinken nije ponudio novu američku inicijativu.

Netanjahuovom krajnje desničarskom vladom dominiraju predstavnici tvrde političke opcije koji se protive palestinskoj državnosti i malo je verovatno da su spremni da učine makar i minimalne ustupke, prenosi Tanjug.

Blinkenova poseta dolazi usred jednog od najsmrtonosnijih perioda na okupiranoj Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalimu, a nasilje je dodatno zakomplikovalo ionako teške pokušaje administracije u Vašingtonu da pronađe zajednički jezik sa novom Netanjahuovom vladom.

U Ramali se očekivalo da ce Blinken razgovarati o odluci palestinskih vlasti da obustave bezbjednosne veze i koordinaciju sa Izraelom.

Iako su bezbjednosne veze i koordinacija u prošlosti pomogale da se obuzda nasilje, duboko su nepopularne među Palestincima koji optužuju Abasa da deluje kao “podizvođač radova za izraelsku vojsku”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh