Svijet

Novi Zeland: Nastavljaju se razorne poplave na Sjevernom otoku

Smrtonosne poplave na Novom Zelandu nastavile su se u nedjelju nakon što su obilne kiše pogodile sjeverni otok te zemlje, uzrokujući klizišta, bujične poplave i rušenje cesta.

poplave na Novom Zelandu - Reuters

Auckland, najveći novozelandski grad s 1,6 milijuna stanovnika, ostao je pod vanrednim stanjem nakon što je u petak doživio najkišovitiji dan ikada, što je izazvalo poplave koje su ubile tri osobe. Još jedna osoba i dalje je nestala, priopćila je policija u nedjelju.

Žarište izvanrednog stanja od tada se pomaknulo prema jugu. Okrug Waitomo , koji se nalazi oko 220 km od Aucklanda, proglasio je izvanredno stanje kasno u subotu. prenosi n1

Nacionalni prognostičar MetService upozorio je na pogoršanje vremenskih prilika u nedjelju i ponedjeljak za Sjeverni otok, uključujući Auckland gdje su moguće jake grmljavinske oluje.

Policija je u nedjelju priopćila da pomaže u upravljanju prometom i zatvaranjima cesta u toj regiji nakon što su obilne padaline “prouzročile brojne odrone, poplave i štetu na cestama”.

“Policija moli one koji se nalaze u područjima s lošim vremenskim uvjetima da … ne pokušavaju putovati cestama, od kojih se mnoge trenutno ne mogu voziti”, rekla je policija.

U teško pogođenom Aucklandu nastavljeni su letovi u zračnoj luci Auckland, koja je u petak zatvorila domaće i međunarodne operacije.

Air New Zealand priopćio je da će se međunarodni letovi zračnog prijevoznika u te iz Aucklanda nastaviti od podneva u nedjelju.

U subotu je premijer Chris Hipkins, koji je na dužnosti manje od tjedan dana, letio helikopterom iznad Aucklanda prije nego što je obišao domove pogođene poplavama. Posljedice poplava u gradu opisao je kao “bez presedana” u posljednje vrijeme.

Stanovnici Aucklanda i okolice uputili su više od 2000 poziva za pomoć i 70 evakuacija oko Aucklanda.

Gradski rekordi padalina oboreni su vremenskim događajima uzrokovanim toplim zrakom koji se spuštao iz tropskih krajeva, pri čemu je zračna luka u Aucklandu zabilježila 249 mm kiše, nadmašivši najveću vrijednost iz 1985. od 161,8 mm.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh