Svijet

EU ne može nazvati iransku Revolucionarnu gardu terorističkom prije presude suda

Evropska unija ne može navesti iransku Revolucionarnu gardu kao teroristički entitet dok sud EU ne utvrdi da jeste, izjavio je u ponedjeljak visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku.

n1

Ministri vanjskih poslova EU trebali bi, međutim, dodati 37 imena na listu ljudi i subjekata bloka koji su podložni sankcijama zbog kršenja ljudskih prava u Iranu, izjavila su dvojica evropskih diplomata Reutersu prošle sedmice.

Evropski parlament pozvao je EU da uvrsti Revolucionarnu gardu (IRGC) kao teroristički entitet, okrivljujući je za represiju unutrašjih protesta i isporuku dronova Rusiji.

– To je nešto o čemu se ne može odlučivati bez suda, prvo sudske odluke. Ne možete reći da vas smatram teroristom jer mi se ne sviđate – izjaviao je Josep Borrell novinarima po dolasku na sastanak ministara vanjskih poslova bloka u Bruxellesu.

Dodao da bi sud konkretne članice EU morao da izrekne konkretnu pravnu osudu prije nego što je sama EU mogla da reaguje.

IRGC je osnovana ubrzo nakon Islamske revolucije 1979. kako bi zaštitila šiitski klerikalni sistem i pružila protutežu regularnim oružanim snagama.

Procjenjuje se da ima 125.000 vojnika s vojskom, mornaricom i zračnim jedinicama. Također zapovijeda vjerskom milicijom Basidža, dobrovoljnom paravojnom snagom lojalnom klerikalnom establišmentu koja se često koristi za suzbijanje antivladinih protesta, piše Fena.

Odnosi između država članica EU i Teherana pogoršali su se jer su napori za oživljavanje nuklearnih pregovora zakočeni. Teheran je također priveo nekoliko evropskih državljana, a blok postaje sve kritičniji prema njegovom kontinuiranom nasilnom gušenju demonstracija i transferu iranskih dronova u Rusiju, prenosi Reuters.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh