Svijet

Charles Michel u Kijevu s porukom podrške Ukrajini

Predsjedavajući Evropske unije Charles Michel sastao se u četvrtak u Kijevu s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim …

Charles Michel - twitter

… kako bi razgovarali o podršci EU Ukrajini u borbi protiv ruske invazije, kao i reformama potrebnim da bi se Ukrajina pridružila EU nakon okončanja sukoba.

Dvije sedmice uoči samita EU-Ukrajina 3. februara, Michel, koji predsjeda sastancima 27 nacionalnih čelnika bloka, objavio je svoju fotografiju na Twitteru sa željezničke platforme, rekavši: “Vratio sam se u Kijev da razgovaramo o svim pravcima saradnje. Neka 2023. bude godina pobjede i mira.”

U aplikaciji poruka Telegram Zelenski je objavio fotografiju na kojoj se vidi kako dočekuje Michela u vladinim prostorijama u centru Kijeva.

Michel je dan ranije rekao da je lično za to da Zapad osigura tenkove Ukrajini, a u četvrtak su Sjedinjene Države i Njemačka pokušale riješiti zastoj koji je do sada sprečavao Zapad da pošalje savremene borbene tenkove za koje Kijev tvrdi da su mu potrebni da pomogne da preokrene tok rata protiv ruskih snaga.

– Radit ćemo s državama članicama da se to dogodi. Uoči samita EU-Ukrajina, najbolje je sa Zelenskim odrediti šta je najhitnije potrebno i gdje možemo da pojačamo našu podršku – rekao je zvaničnik EU za Reuters

Na zajedničkom brifingu s Michelom, Zelenski je pozvao ukrajinske saveznike da Kijevu što skorije daju više oružja, rekavši da će to pomoći da se garantira sigurnost Ukrajine i Evrope.

U velikom geopolitičkom potezu, EU je prošle godine dodijelila Ukrajini status kandidata za članstvo, a zvaničnik je rekao da će Kijevu biti potrebne dodatne reforme da poboljša vladavinu prava kako bi mogao pristupiti bloku jedan dan nakon završetka rata.

Kako se bliži prva godišnjica ruske invazije, EU daje Ukrajini finansijsku podršku u iznosu od 18 milijardi eura 2023. godine, razmatrajući dodavanje njemačkih tenkova Leopard na listu naoružanja koje već isporučuje Kijevu, kao i deseti paket sankcija Rusiji.

EU također pomaže istrage o navodnim ratnim zločinima počinjenim tokom ruske invazije i podržava stvaranje posebnog međunarodnog suda za krivično gonjenje ruskog političkog i vojnog rukovodstva za napad na Ukrajinu, piše Fena.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh