Svijet

Osuđen na osam godina zatvora nakon što je 17-godišnjoj supruzi odrubio glavu

U obrazloženju presude je navedeno da su mu Monini roditelji oprostili za ono što je nazvano ubistvo iz časti

Iranac Sajad Hejdari (Sajjad Heydari) odrubio je glavu 17-godišnjoj supruzi Moni zbog čega je osuđen na osam godina zatvora, piše Titox.

U obrazloženju presude je navedeno da su mu Monini roditelji oprostili za ono što je nazvano ubistvo iz časti.

Zet bio saučesnik
Ubistvo se desilo prošle godine u Ahvazu te su objavljene fotografije na kojima se vidi da je Hejdari nosio odrubljenu glavu supruge, što je izazvalo veliko nezadovoljstvo javnosti.

Glasnogovornik suda Massoud Setayeshi je izjavio da su Monini roditelji oprostili ubistvo te da nisu tražili kaznu. Međutim, kako je objavio BBC, njen otac je ranije kazao da nije odobrio “ubistvo iz časti”. Prema glasnogovornikovim riječima, Hejdari je osuđen na sedam i po godina zatvora zbog ubistva i osam mjeseci zbog napada prije ubistva.

Naglasio je da je presuda u skladu s iranskim zakonima prema kojima je namjerno ubistvo kažnjivo smrću, osim ako porodica ne oprosti ubici. Monin zet je osuđen na 45 mjeseci zatvora zbog saučesništva u ubistvu.

Dob za ulazak u brak
Poslije ubistva, građani su tražili da se stvori zakonski okvir kojim će se spriječiti nasilje i zaštititi žrtve. Osim toga, tražilo se da se podigne minimalna dob za ulazak u brak. Djevojčice trenutno mogu stupiti u brak već s 13 godina, i to bez sudskog ili roditeljskog pristanka.

Mona je od svoje 12. godine bila u braku sa Hejdarijem, a sina je rodila u 14. godini. Lokalni mediji izvještavaju da je otišla u Tursku nakon što ju je suprug maltretirao i odbijao njene zahtjeve da se razvedu. U Iran se vratila u februaru prošle godine, jer je dobila uvjerenje da će joj biti porodica sigurna ako se vrati.

Prije dvije godine je odrubljena glava 14-godišnje Romine Ashrafi. Glavu joj je odrubio otac nakon što je navodno pobjegla s dečkom. Otac se prije ubistva konsultovao s advokatom kako bi znao koja je kazna za ovaj zločin. Osuđen je na devet godina zatvora.

Nacrt zakona

Iranska vlada je odobrila nacrt zakona kojim se tretiraju različiti oblici nasilja nad ženama. Parlament ga tek treba razmatrati, dok Ujedinjene nacije smatraju da predloženi zakon nije dovoljno dobar.

U Iranu su trenutno antivladini protesti, potaknuti smrću djevojke Mahse Amin. Zbog protesta su do sada pogubljene četiri osobe, dok ih je 18 osuđeno na smrt, prenosi BBC.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh