Svijet

Putin sam na božićnoj misi, napadi na Ukrajinu uprkos 36-satnom ruskom primirju

Ruski predsjednik Vladimir Putin stajao je sam na današnjoj božićnoj misi u crkvi u Kremlju. 

Vladimir Putin - screenshot

Ruski predsjednik nazočio je bogoslužju u katedrali Navještenja, izvorno zamišljenoj kao crkva za ruske careve. Sudeći prema fotografijama koje je objavio Kremlj, Putin je stajao sam, dok su svećenici služili misu.

Prethodnih godina on je obično prisustvovao božićnim misama u ruskim pokrajinama ili izvan Moskve.

Ruska pravoslavna crkva slavi Božić 7. siječnja.

U poruci koju je Kremlj objavio, Putin je čestitao pravoslavnim kršćanima, rekavši da je blagdan nadahnuo “dobra djela i težnje”, javlja Radio Slobodna Evropa.

Također je pohvalio Pravoslavnu crkvu, čiji je utjecajni poglavar patrijarh Kiril u potpunosti podržao Putinovu ofenzivu u Ukrajini.

Crkvene organizacije “podržavaju naše vojnike koji sudjeluju u posebnoj vojnoj operaciji”, rekao je Putin, koristeći službeni izraz Kremlja za ofenzivu u Ukrajini.

“Tako veliko, mnogostrano, istinski asketsko djelo zaslužuje najiskrenije poštovanje”, dodao je.

Patrijarh Kiril pozvao je vjernike da podrže prorusku “braću” u ofenzivi Moskve u istočnoj Ukrajini.

Kiril je u prošlogodišnjoj propovijedi rekao da umiranje u Ukrajini “pere sve grijehe”.

Prošle godine, 24. veljače, Putin je poslao trupe u Ukrajinu, rekavši da tu pravoslavnu zemlju treba “demilitarizirati”.

Posljednjih mjeseci ruska vojska pretrpjela je niz vojnih neuspjeha u Ukrajini.

Putin je jednostrano naredio svojoj vojsci da za pravoslavni Božić zaustavi napade na 36 sati.

Međutim, novinari AFP-a izvijestili su o granatiranjima u gradu Bahmutu na istoku Ukrajine nakon ruske najave o prekidu vatre.

Napadi na civile prijavljeni su u najmanje sedam regija na istoku i jugu Ukrajine tijekom posljednja 24 sata, a u njima su poginule najmanje tri osobe, dok ih je 14 ranjeno, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Ruske su trupe granatirale južnu Hersonsku oblast 39 puta tijekom proteklog dana, a u oslobođenom Hersonu gađane su stambene zgrade i zgrada vatrogasne postaje, rekao je guverner Jaroslav Januševič.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zahvalio se Sjedinjenim Državama zbog uključivanja oklopnih vozila za uništavanje tenkova u svoj najnoviji paket vojne pomoći vrijedan više milijardi dolara.

Zelenski je rekao da su ona “upravo ono što je potrebno” vojnicima koji se bore protiv ruskih snaga.

Najnovija američka vojna pomoć, koju je u petak odobrila Bijela kuća, za Kijev je bila najveća do sada. Prvi put uključivala je oklopna vozila Bradley, poznata kao ubojice tenkova zbog protutenkovskih projektila koje ispaljuju, prenose Agencije.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh