Svijet

Vladimir Putin naredio prekid vatre tokom Božića

Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je danas 36-satni prekid vatre u Ukrajini tokom pravoslavnog Božića nakon apela poglavara Ruske pravoslavne crkve, korak koji je Ukrajina ranije odbacila kao “ciničnu zamku”.

Putin je naredio da će 36-satno primirje započeti u 12 sati 6. januara, saopćio je Kremlj. Mnogi pravoslavci, uključujući one koji žive u Rusiji i Ukrajini, slave Božić od 6. do 7. januara.

Moskovski patrijarh Kiril pozvao je ranije u četvrtak obje strane u ratu u Ukrajini da poštuju božićno primirje.

“Uzimajući u obzir apel Njegove Svetosti Patrijarha Kirila, nalažem ministru obrane Ruske Federacije da uvede režim prekida vatre duž cijele linije fronta u Ukrajini od 12 sati 6. januara do 24 sata 7. janura”, rekao je Putin.

Rekao je da, polazeći od činjenice da veliki broj građana koji ispovijedaju pravoslavlje živi u područjima neprijateljstava, poziva ukrajinsku stranu da proglasi prekid vatre i omogući im prisustvovanje službama na Badnjak, kao i na Božić.

Ukrajina je ranije odbacila Kirilov zahtjev, iako nije bilo neposredne reakcije na Putinovu najavu prekida vatre.

Viši saradnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, Mihajlo Podoljak, nazvao je Rusku pravoslavnu crkvu “ratnim propagandistom” koji je poticao “masovno ubistvo” Ukrajinaca i militarizaciju Rusije.

“Izjava Ruske pravoslavne crkve o božićnom primirju je cinična zamka i element propagande”, rekao je. prenosi klix


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh