Svijet

Gaza: Palestinska kuharica pokrenula vlastitu proizvodnju prirodne domaće čokolade

Zbog izraelske blokade u Gazi, Palestinci pokušavaju zaraditi za život različitim inicijativama koje su pokrenuli unatoč ograničenim mogućnostima

Palestinska kuharica Cihan Sad, koja u Pojasu Gaze pod izraelskom blokadom proizvodi domaću “prirodnu“ čokoladu, vremenom je svoju strast pretvorila u profesiju jer su njene slastice privukle veliku pažnju mušterija.

Sa oko dva miliona stanovnika, Gaza je jedno od najgušće naseljenih mjesta na svijetu, a šesnaestogodišnja izraelska blokada negativno utječe na ekonomski i društveni život Palestinaca koji tamo žive.

U Pojasu Gaze, gdje je stopa nezaposlenosti dosegla 47 posto zbog izraelske blokade, Palestinci pokušavaju zaraditi za život različitim inicijativama koje su pokrenuli unatoč ograničenim mogućnostima.

Jedna takva priča o snalažljivosti je o 40-godišnjoj Palestinki Sad, koja je počela raditi kao kuharica, a potom je razvila vlastiti posao proizvodnje domaće čokolade.

Sad s ograničenim sredstvima priprema čokolade bez aditiva u skromnoj porodičnoj trgovini. Čokoladni preljev ulijeva u kalupe raznih oblika, zatim u njega dodaje lješnjake, prirodni maslac i komadiće voća.

Sad je u razgovoru za AA kazala da već dvije godine pravi domaću čokoladu. Prodaju je prvo počela na društvenim mrežama, a potom i otvorila vlastitu radnju.

Aktivno sarađuje s brojnim nevladinim udruženjima koja se bave očuvanjem palestinske tradicionalne kuhinje, a na različitim kulinarskim takmičenjima je osvojila brojna priznanja.

“Kulinarstvo je važan zanat. Tradicionalni slatkiši i hrana prenose se generacije na generaciju. Palestinsko naslijeđe i kultura očuvani su i naši domaći proizvodi su konkurentni s uvoznim“, rekla je Sad.

Svoju proizvodnju čokolade započela je u jeku pandemije COVID-19 i posredstvom interneta brzo je privukla mušterije, a od ove godine ima i vlastitu prodavnicu.

“Edukovala sam se za proizvodnju kvalitetnih čokolada od prirodnih sirovina. Naši proizvodi su u potpunosti ručno rađeni i prirodni. Ne koristimo aditive. Kvaliteta čokolade napravljene od organskog kakao maslaca čini da proizvod privlači pažnju“, kazala je Sad.

O proizvodnji čokolade učila je i dok je pet godina živjela u Ukrajini, a sada je ostvarila svoj san o vlastitom poslu s čokoladom. Počela je proizvodnju s dva artikla, a danas proizvodi najmanje 20 artikala i posebno mnogo narudžbi dobija u praznično vrijeme.

Planira proizvoditi i čokoladu bez šećera koju će zasladiti stevijom.

“Iako nastojimo uhvatiti korak s inovacijama na ovom polju, zbog izraelske blokade ne možemo pristupiti svim resursima. Primjerice, neki uređaji i oprema, poput laserskih termometara, koji su iznimno važni u proizvodnji čokolade i omogućuju mjerenje temperature, zbog blokade ne smiju ući u Gazu“, pojasnila je Sad.

Dodala je da je za grupu Palestinki organizirala obuku za izradu čokolade kako bi se mogle usavršiti na tom polju.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh