Svijet

Božićna amnestija za više od 1.000 zatvorenika

Za više od 1.000 zatvorenika u njemačkim zatvorima, Božić, praznik mira će biti praznik slobode.

Oni su u okviru božićne amnestije ranije poslati kući. Samo jedna savezna pokrajina nije amnestirala zatvorenike.

Više od 1.000 zatvorenika u Njemačkoj pušteno je uoči Božića prijevremeno iz zatvora. Ovo su podaci ankete koju je Njemačka novinska agencije (dpa) provela u ministarstvima pravde saveznih pokrajina. Najveći broj oslobođenih je u najmnogoljudnijoj saveznoj pokrajini Sjeverna Rajna-Vestfalija, gdje je pušten 291 zatvorenik.

Ukupno najmanje 1.056 prijevremenih puštanja ove godine je značajno povećanje u odnosu na 2021. kada su njemačke pokrajine dozvolile da samo nešto više od 800 počinilaca krivičnih djela ode ranije kući.

Neki radije ostaju u zatvoru za Božić

Božićna amnestija ima za cilj da zatvorenicima, koji bi ionako bili pušteni kući na prelazu između dvije godine, donese lijepu proslavu. U slučaju božićne amnestije, zatvorenici se obično oslobađaju samo nekoliko dana ili nekoliko nedelja prije planiranog puštanja na slobodu. Međutim, ima i zatvorenika koji odbijaju prijevremeno puštanje na slobodu i radije Božić provedu u zatvoru.

Ali, uslovi za prijevremeno puštaje iz zatvora su strogi: samo zatvorenici koji nisu privlačili negativnu pažnju i koji nisu morali da izdrže dugu zatvorsku kaznu na to imaju pravo.

Tokom novogodišnjih praznika niko nije dostupan

Baden-Virtemberg je ranije otvorio kapije za oko 200 zatvorenika. Amnestija „koristi zatvorenicima, čija bi zatvorska kazna prestala u posljednjih nekoliko nedjelja u godini”, rekla je ministarka pravde Merion Gendžes (CDU). „Ljudi ne bi trebalo da budu na ulici kada tokom novogodišnjih praznika nikog ne možete da nađete u savjetovalištima i socijalnim službama.”

Senatorka za pravosuđe Berlina Lena Kreck (Ljevica), koja je bila odgovorna za prijevremeno oslobađanje više od 160 kriminalaca, koristi slične argumente: u prošlosti se pokazalo da je potraga za stanovima i poslom posebno teška na Božić i na prelazu godina. Zato njena grad-pokrajina Berlin počinje sa pomilovanjima već krajem oktobra.

„Sloboda u krugu porodice”

Žaklin Bernhard (Ljevica), ministarka pravde Meklenburg-Zapadne Pomeranije, ukratko iznosi očekivanja političara od božićne amnestije: U suštini, vidimo zaista dobre šanse za zatvorenike. Božićno pomilovanje im koristi da na slobodi pronađu sebe i svoj put u novoj fazi života i bez daljih kriminalnih nedjela.

U Tiringiji je Ministarstvo pravde naglasilo da dosadašnjih sedam oslobađanja nije „božićna amnestija”, već uredba o „milosrdnim djelima povodom Božića”.

Samo Bavarska ostaje stroga

Kao i prethodnih godina, Bavarska ne učestvuje u takozvanoj božićnoj amnestiji. „Zamjena pravno obavezujuće kazne putem pomilovanja mora biti rezervisana za slučajeve koji su apsolutni izuzeci i ne smije zavisiti od kalendarskih podudarnosti”, saopštilo je Ministarstvo pravde Bavarske.

tagesschau/ss


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh